Sport

2014.11.19. 14:00

Mészöly tévedése

Székesfehérvár - Hogy volt? Hogy van? című sorozatunkban Fister Ferencről olvashatnak.

Bobory Balázs

Fister Ferenc a VT Vasas csapatával ezüstérmet szerzett az NB II-ben, a fővárosi piros-kékekkel kétszeres magyar bajnok, Dél-Amerikában tagja volt a Hexagonal tornát nyerő Vasasnak. Kérdeztem, milyen volt az 1959/1960-as szezonban a magyar futball? Akkor a VT Vasassal a 4. helyen végeztek az NB II-ben.

- Bár ma lenne olyan... Ragyogó társaság jött össze, kiváló futballisták alkották a társaságot. 1963-ban ezüst-éremmel búcsúztam, és mentem a fővárosba. Kicsit féltem, de Bognár Feri mondta, próbáld meg, ha nem sikerül, visszavárunk. A Vasasba igazolni olyan volt, mintha ma az Inter hívna. Emlékezetes a két bajnoki cím, 1965-ben simán nyertünk, 1966-ban meg veretlenül. Öt éven át minden évben mentünk Dél-Amerikába, megnyertük a Hexagonal tornát, az Oktogonal tornán negyedikek lettünk, csodálatos évek voltak. Hogy olyan cingár pali mint én, hogy tudott akkora lövéseket elereszteni? A Vasasban az elnökhöz vitt az első utam, kis idő után Farkas és Mészöly jött ki, kérdezték a titkárnőt, ki volt aki bement az elnökhöz? Fister Fehérvárról, az új erősítés. Mészöly mondta, na, ilyen 60 kilós erősítéssel nem megyünk messzire. Néhány hónap múlva mondtam is neki, látod Szőke Szikla, tévedtél Bánatomra csak egyszer voltam válogatott, az osztrákokat vertük 3-0-ra, az osztrák lapok írták, ha Fister, Mathesz nálunk játszik, fordított az eredmény. A fiatalítási hullámnak 29 évesen estem áldozatául, bőgtem egy sort, a Ganz Mávagban játszottam két évet, aztán hazajöttem.

Sokan ismerik Feri civil életútját, a Fister kocsma legenda lett általa is.

- Volt idő, amikor Kerekes csárda volt a neve. Jöttek a társak Pestről, mondták a taxiban, a Kerekes csárdába mennek, a taxis lesett, mikor mondták, a Fisterhez jöttünk, hamar ott voltak Most 74 éves vagyok, azt tudom javasolni a fiatal labdarúgóknak, hogy áldozzák fel az élet könnyű oldalát, dolgozzanak sokat, mert hihetetlen lehetőségeik vannak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!