Sport

2014.11.06. 16:20

Akik nem veszik komolyan a sportorvosi vizsgálatot egyfajta orosz rulettet játszanak

Székesfehérvár - November 7-én, pénteken helyezik örök nyugalomba azt a tragikusan elhunyt pátkai sportolót, aki egy öregfiúk labdarúgó mérkőzésen vesztette életét. Az ő sportorvosi engedélye rendben volt, ellentétben sokan másokkal, akik akár az életüket is kockára teszik. Erről beszélgettünk Csiák Gyula Fejér megyei sport főorvossal.

Matók János

- Az első információk még szívinfarktusról szóltak, tudomásom szerint tüdőembólia okozta az 56 éves labdarúgó halálát - mondta Csiák Gyula főorvos. A sportoló rendszeresen, évente megjelent a szűrővizsgálatokon. Kezemben tartom a kartonját, amiből kiderül, azon túl, hogy 2005-ben volt egy csukló törése, gyakorlatilag semmilyen betegségéről nem tudtunk, erről ő sem tett soha említést. A tüdőembóliáról tudni kell, olyan jellegű hirtelen halált okoz, mely esetben a páciens akkor sem menthető, ha ott van mellette három orvos. A korábbi, így a 2013-as vizsgálat sem mutatta semmi jelét a bekövetkezett tragédiának. Egy olyan testalkatú férfiról van szó, aki erőteljes, jó fizikummal rendelkezett.

- A megelőzés szempontjából azért ez az eset is felhívja a sportorvosi vizsgálat fontosságára a figyelmet. Mik a tapasztalatai?

- Ez egy több szereplős történet. Több, mint harminc évig dolgoztam háziorvosként, s ingyenesen több szűrővizsgálatot elvégeztem, elvégeztethettem, melyek kimutatták az adódó problémákat. Nagyon szerencsés volna, ha a sportorvosi vizsgálat során ezek a korábbi leleteket magukkal hoznák a sportolók. Akik átéreznék, nem az a célunk, hogy lebeszéljük őket a sportolásról. Az Országos Sportegészségügyi Intézet nagyon fontosnak tartja a vizsgálatokat, különös tekintettel a 35 év feletti sportolók kardiológiai szűrésére, körülményeik ismereteire. Amennyiben a házi-, vagy az üzemorvosi leletek is rendelkezésre állnak, sokkal alaposabb munkát tudunk végezni.

Csiák Gyula, Fejér megyei sportfőorvos kérése a sportolókhoz: ne az illegális utat keressék (Fotó: Molnár Artúr)

- Az idősebb sportolók, az öregfiúk bajnokságban szereplők milyen időközönként kaphatják meg az engedélyt?

- Tizennyolc év felett a sportolók évente jönnek vizsgálatra, mely minden tekintetben alaposnak mondható. Ez a cél, ez a sportoló érdeke is.

- Sajnos országos szinten is nyílt titok, hogy trükköznek a sportolók. Fejér megyében mik a tapasztalatok?

- A versenyengedélyek kiadása megint egy háromszereplős történet. A sportoló maga dönti el, hogy a saját érdekében mikor megy el a vizsgálatokra. A másik a sportvezető személye, hiszen neki is át kell érezni annak a fontosságát, hogy ne csak a pecsét kerüljön rá az igazolásra, hanem a tényleges vizsgálat is megtörténjen. Tudni kell, hogy Fejérben heten vagyunk sportorvosok, Fehérváron, Dunaújvárosban, Bicskén, Mórón, és Sárbogárdon. Kidolgozott ütemterv melyet az MLSZ Fejér megyei igazgatóságnak leadtuk, s szerepel a honlapjukon szerint dolgozunk, de a probléma akkor jelentkezik, amikor egyszerre nagyon sok sportoló bejelentkezik. Amennyiben a sportvezetők ezt figyelemmel kísérnék, s ők is betartanák az ütemtervet, akkor elkerülhető lenne az a hullám, ami minden évben kétszer jellemző a labdarúgásra. Ezek a dolgok sajnos visszásságokhoz vezetnek, a sportvezetők fűhöz, fához rohannak. hogy a bajnoki rajtra meglegyenek az engedélyek. Így előfordulnak olyan esetek, amik már a bűnügyi kategóriába tartoznak, de erről a illetékes szerveket kell kérdezni.

- Ön találkozott már hamisított engedéllyel?

- Igen, láttam már a labdarúgóknál. Egy érvényes sportorvosit levágtak a kartonról, rátették a másikra, s így együtt színes technikával lefénymásolták. Lehet, hogy egy laikusnak első pillanatra fel sem tűnik, de teljesen nyilvánvaló volt a hamisítás. Tudja, az a szomorú, hogy nem csak felnőttek, már 15 éves gyerekek is elkövették ezt a dolgot csak azért, mert valamiért nem volt kedvük elmenni a kötelező vizsgálatra.

- Kijelenthetjük, hogy egyfajta orosz rulettet játszanak időnként a sportolók?

- Igen, hiszen azok, akik nem veszik komolyan a sportorvosi vizsgálatot, hamis engedéllyel játszanak, azok a saját egészségükkel játszanak. Arról nem beszélve, hogy hazánkban a sportorvosi ellenőrzés kötelező szűrővizsgálatot jelent, ami egy nagyon értékes dolog. Hiszen számunkra teljes mindegy, hogy szinkronúszó, vagy labdarúgó az illető, tetőtől talpig átvizsgáljuk. És nem azért, mert el akarjuk tiltani, tántorítani a sporttól, hanem azért, hogy a vizsgálatot követően szóljak neki: a lúdtalpát kezeltesse a derékfájása miatt, a lyukas foga miatt keresse fel a fogorvosát. Mind, mind a prevenciót szolgálja, mert előbb utóbb ebből betegség, és teljesítmény csökkenés lesz. Mert mint sportoló, és ember is pórul jár. Közegészségügyi szempontból a sportorvoslás nagyon értékes dolog, s nem győzzük hangsúlyozni: ne az illegális utakat keressék - mondta határozottan Csiák.

Az orosz rulett fogalmát leginkább a Szarvasvadász című amerikai filmből ismerhetjük: amikor az ember a halántékához emeli a tárban csak egy golyót tartalmazó pisztoly csövét, s úgy párbajozik horribilis pénzért. Az nyer, aki életben marad, akinek a ravasz első elhúzásánál a csőben van a golyó, az minden tekintetben vesztett...

Minap beszélgettem foci iránt rajongó székesfehérvári férfival. Cseka korábban maga is aktív játékos volt, majd kispályás tornákat szervezett, saját bajnokcsapattal is bírt. Most bármit tesz, jócskán elment a súlya. A játék? – kérdeztem. Mire ő: „Az élet fontosabb.”

Fejér helyett Fehér, avagy a magánokirat hamisítás

Lapunk információi szerint a megyei társadalmi elnökök a múlt hét végén találkoztak Csányi Sándorral, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökével. A napirendek között szerepelt a sportorvoslás helyzete. Jelentősen megnövekedett a sportolók száma. Kiderült, több megyében probléma, hogy kevés a sportorvos, hosszú a várólista. Az OSEI szerint elég az orvosok száma, csak ciklikusan mennek a versenyzők a sportorvoshoz, a bajnokságok kezdetén kiugró a létszám. Mivel a futballisták adják a nyilvántartott sportolók 3/4-ét (nem pontos adat) a probléma leginkább a labdarúgásban jelentkezik. Kiemelkedő gondot jelent, hogy a 18 év alattiaknak kétszer kell menni sportorvosi vizsgálatra. Csányi ígéretet tett arra, hogy a sporttörvény adta lehetőséget, miszerint 14 év alattiak vizsgálatát a házi, illetve a gyermek orvosok is elvégezhetik, megvizsgálják.

Az eredmény függvényében az MLSZ nyitott arra, hogy szabályrendszerét az igényekhez igazítsa, a probléma megoldása érdekében. Mivel vannak olyanok akik nem tudnak (munkahelyi elfoglaltság stb), vagy nem akarnak elmenni sportorvoshoz, viszont játszani akarnak, előfordul, hogy a sportorvosi engedélyt meghamisítják. Ez minden esetben magánokirat hamisítás, egyértelműen törvénybe ütköző cselekedet. Ilyen esetekben ha tudomására jut a megyei igazgatóságnak a hamisítás rendőrségi feljelentés a következménye. A rendőrségnek vannak meg a jogosítványai az ügyek kivizsgálására. A legtöbb hamisítás egyszerű szkenneléssel történik. Egy meglévő valódi sportorvosi igazolást, mely tartalmazza a vizsgálat idejét, az orvos körbélyegzőjét, a sportorvosi rendelő ellipszis alakú bélyegzőjét, a versenyezhet bejegyzést, és az orvos aláírást beszkennelik, és egy másik sportorvosi igazolási lapra bemásolják. A lebukás azért következik be, mert az egyik bélyegző szabad szemmel nem látható azonosítót is tartalmaz, és ez nem másolható.

Olyan is előfordult, hogy bélyegzőt készítettek a hamisítók, csak helyesírásból nem voltak jók és Fejér helyett Fehér megyét írtak a bélyegzőre. A dátumok különböző átírásával is találkoztak már a szakemberek. A Nemzeti Sportközpontok már készíti a Nemzeti Sportinformációs Rendszert (NSR). Ennek egyik zárt eleme lesz a központi digitális sportorvosi adatok tárolása. (Nem kell szkennelni az orvosi igazolásokat). Az adatok azon részét, hogy a sportoló versenyezhet e, meg van e a sportorvosi engedélye, összekötik a sportági szövetség szintén digitális nyilvántartási rendszerével. A rendszer a tervek szerint 2015. második felétől működik.

Illetékesség

Szerző ismeretei szerint az ÁNTSZ egy adott megye területére adja ki a sportorvosi engedélyt. Viszont hallani olyan esetekről, amikor más megyében működő dokik rendszeresen átruccannak a szomszédba, s alkalmanként ott is ellátnak sportorvosi teendőket, mondván, szerződésük van a klubokkal. Igen ám, de az előírást értelmezve, akkor tehetné meg, ha egy adott meccsen mint csapat-orvos leül a kispadra. Viszont komplett vizsgálati felszerelés nélkül elutazni távolabbi településre, s egy-két perc után megadni az engedélyt, felelőtlen dolog. De olvasatomban az is elítélendő, ha valaki 15 igazolással beállít valakihez , aki szó nélkül rányomja a bélyegzőt... Szerencsére a fenti példa csak kirívó eset de eset , s nem jellemző.

IN MEMORIAM

Fehér Miklós (1979–2004)

A 25-szörös válogatott labdarúgó, Fehér Miklós a vendégek játékosa a 60. percben állt be csereként a Guimaraes–Benfica portugál bajnoki találkozón. A szakadó esőben Fehér nem egészségesen vállalta a játékot – náthával bajlódott már napok óta –, leg-alábbis a tragédia előtt saját honlapján még erről adott tájékoztatást. A hajrában gólpasszt adott csapattársának, Aguiarnak, amellyel a vendégek megszerezték a vezetést. Pár másodperccel később a játékvezető sárga lapot mutatott fel a magyar válogatott támadónak – nem engedett elvégezni egy bedobást –, aki egy hamiskás félmosollyal és hajának hátrasimításával nyugtázta figyelmeztetését. Fél pillanat sem telt el, Fehér megpróbált újra a játékra összpontosítani, de ekkor mintha valami történt volna vele. Megállt, fejét előre hajtotta, majd háta begörnyedt, kezeit térdére támasztotta, majd tehetetlenül esett hátrafelé a fűre. A két csapat játékosai azonnal körbevették, a játékvezető engedélyt adott az orvosi segítségre. Tizenöt percig állt a játék, ekkor már lehetett tudni: nagy a baj. Már a pályán megpróbálkoztak újraélesztésével, valaki elrohant a mentőért. A pályán tanácstalan játékosokat láthattunk ekkor, néhányan a földre borulva sírtak, majd lementek a pályáról, hiszen a játékvezető félbeszakította a mérkőzést Fehért azonnal kórházba szállították, ahol hiába küzdöttek életéért az orvosok.

Kistaki mindene volt a foci (Fotó: facebook)

Takács Lajos(1971–2008)

A szurkolók körében roppant népszerű „Kistaki” a Videoton csapatában mutatkozott be az élvonalban, 1988. április 20-án a Kaposvári Rákóczi ellen, ahol 0–0-s döntetlen született. 1994-ig volt a fehérvári klub labdarúgója. Az 1994–95-ös idényben a másodosztályú MTK és a Soproni LC csapatában játszott. 1995 és 1998 között ismét a Videoton labdarúgója volt. Utolsó élvonalbeli klubja az FC Sopron volt. A 2009– 2010-es Fejér megyei első osztályú bajnokság 13. fordulójában csapata, a Martonvásár a Pálhalmát fogadta, november 8-án. Takács a 78. percben állt be. A mérkőzést követően az öltözőben rosszul lett, és eszméletét veszítette, A kiérkező mentősök egy órán át próbálták újraéleszteni, sajnos sikertelenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!