Sport

2014.08.27. 13:00

Fejér megyei siker a póni fogathajtó kontinensviadalon Lengyelországban

Székesfehérvár - A lengyelországi Wałbrzych-ban rendezték az idei pónifogathajtó Európa-bajnokságot, ahol három Fejér megyei fiatal állt rajthoz. Palkovics Dávid és Érsek Anett csapatban ezüstérmet szerzett.

Matók János

Miután az idén nem rendeznek világbajnokságot, minden idők egyik legnagyobb Európa-bajnokságára került sor: a 3 korosztályban összesen 86 induló rajtolt el. Fejér megyét az ifjúsági kategóriában a csóri Palkovics Dávid, a juniorok mezőnyében pedig a vajtai Érsek Anett, és az iszkaszentgyörgyi Szajkó Liliána képviselte.

Ami az egyéni eredményeket illeti. Anett a roppant erős mezőnyben a 9., míg Liliána a 18. helyen végzett. Dávid az ifiknél az 5. helyen zárt. Csapatban összejött az érem: minden kategóriából (fentieken kívül még a gyerek) 2-2 hajtó, összesen hat volt a csapat tagja, de összesítésben csak a jobban teljesítőé számított be az értékelésébe. A magyar válogatottban Palkovics Dávid és Érsek Anett (mindkettőjük edzője Dobrovitz József) kapott helyet, és tevékeny részesei voltak annak, hogy az eredményhirdetésnél a szépen csillogó ezüstérmet vehették át, Németország csapata mögött.

Palkovics Dávid és Caramello robog a cél felé akadályhajtásban. Fotó: Gáspár Szilvia

– A tavalyi világbajnokság után kimondottan az idei Európa-bajnokságra készültem, mert szerettem volna megnyerni a viadalt – kezdte beszámolóját Dávid. – Sajnos nem sikerült., s ez egy kissé bosszant. Még az Európa-bajnokság előtt Ausztriában, Stadlpaurában volt a főpróbám, ahol az osztrák válogatott tagjai között, egyedüli magyarként összetettben a harmadik lettem, s ez jó előjel volt. Az Eb-n az első szám a díjhajtás volt, ott a harmadik helyen végeztem, s ez bíztató volt, hiszen minimális volt a hátrányom az első helyezett mögött. Ekkor a csapatunk az ötödik helyen állt. Következett a 13 kilométer hosszú maraton hajtás, ahol végig ott hajtottam az élmezőnyben, s a gyorsaság miatt 10 másodperccel hamarabb értem be a célba, ezért két hibapontot kaptam.

– De sajnos nagyobb baj volt az, hogy menet közben két labdát is levertünk, ez még plusz négy hibapontot jelentett. Mint később kiderült, ha csak egyet verek, már én vagyok az Európa-bajnok. Hibáztam, így a kilencedik helyre csúsztam vissza, szerencsére a csapat a negyedik helyre lépett fel, mert az olaszok mögénk szorultak. Következett az utolsó szám, az akadály hajtás. Itt a gyermekkorú csapattársam a harmadik helyre hozott fel minket, Anett megtartotta ezt a helyet, amikor én indultam. Szerettem volna még jobb eredményt elérni, sikerült is, hiszen alapidőn belül, hibátlanul hajtottam, s ez a csapat ezüstérmét jelentette. Nagyon örültem, s ezek után az egyéni ötödik helyezésemet is elfogadhatónak tartom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!