Sport

2013.11.07. 15:50

A csóri Palkovics csapatban szerzett bronzérmet

Franciaországban, Pauban rendezték a póni fogathajtó világbajnokságot, ahol a csóri Palkovics Dávid a magyar csapat tagjaként vb-bronzérmes lett. Kinti élményeiről mesélt.

Matók János

A várpalotai Thury György Gimnázium tanulója, a csóri Palkovics Dávid az alábbi élménybeszámolót küldte a világbajnokság történéseiről:

- Szombaton érkeztünk Tarbesba, ahol a lovak pár napot pihentek. Hétfőn utaztunk át Pauba ahol a becsekkolás után nekikezdünk a tábor építésének. Az idő ekkor kedvezőnek tünt, de csütörtöktől már esősre fordult, ami tovább nehezítette a dolgomat. Szerdán az állatorvosi kontrollon a lovaim, Szultán, Herceg, Wili, Tibi, és Zorró sikeresen átmentek. Mi pénteken délután a díjhajtással kezdtünk. A programomat jónak éreztem, miként a lovakat is, de a tolatásom sajnos nem sikerült a mély homok miatt. Kísérőm, az ötszörös világbajnok holland Theo Timmerman szerint a bírói pontokban közrejátszott, hogy négyes fogattal még csak egy nemzetközi versenyen voltam, és a bírók nem ismertek. Végül 67 pontot kaptam, és a 15. lettem.

- A nagyon nehéz francia maraton szombaton délután volt, 8 akadály, és 52 kapu. Az első jól sikerült, de a harmadik vízes akadályban, befelé menet az első lovak megijedtek a víztől, kiugrottak a folyosóból, de nem a meghajtott kapuba háttal, ami súlyos pontokat vont maga után. Szintén ebben az akadályban, megtörtént velem a négyes fogathajtok rémálma, amitől mindenki retteg: a hátsó lovam az egyik fordulóban beleugrott az első ló szerszámába, így meg kellet állnunk, és a segédhajtónak kivenni. Ez nagyon sok pont-, és időveszteséget jelentett. A többi akadályban maximálisan uraltam már a fogatot, és felvettem a harcot az élmezőnnyel, így végül a 17. lettem.

- Egy hosszú nap után nagyon vártam a vasárnapi akadályhajtást, hiszen tudtam, abban én, és a lovaim is a legjobbak között vagyunk. A bementetel előtt már tudtam, hogy a csapatunk dobogós, így gond nélkül hajtottam. Egy igen nehéz pálya volt a vb zárásaként, de szenzációsan mentek a lovak a selybák között, hibátlan pályát hajtottunk, némi idő túllépéssel, így a 8. helyen végeztünk. Az én hajtásom volt az első hibátlan, az egész aréna nagyon nagy ovációval fogadta, ami nagyszerű érzés volt. Egyéniben végül a 17. lettem. A magyar csapatban – további tagjai: Hölle Martin, Jámbor Vilmos, Osztertág Kristóf, Rorh Máté, Dobrovitz József – mindenki hozta a formáját, Hollandia és Németország mögött bronzérmesek lettünk. Ez nagyon jó teljesítmény, hiszen mind a 12 ország a legjobb hajtóit indította a vb-n. Ez a bronz Magyarországnak, egyben Fejér megyének is az első vb-érme pónifogathajtásban.

- Nem volt egyszerű, hiszen egy hónap alatt, az új lovakból egy új négyest kellett összeraknom a csapatérdek miatt úgy, hogy előtte csak egy versenyen voltam a négyessel, hiszen alapvetően az egyesre készültem. És itt szeretném megköszönni a segítséget szüleimnek, segédhajtóimnak, edzőimnek, a lovaimnak az egész éves munkát, És a Thury György gimnáziumnak, Fenyvesi Zoltán igazgatónak a támogatásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!