Sport

2013.09.23. 18:05

Világbajnoki segítség - Theo Timmermann és Palkovics Dávid edzése

Theo Timmerman a négyesfogathajtó Európa-bajnokságra, amíg Palkovics Dávid a póni fogathajtó világbajnokságra készül. Theo két napig Csóron, Dávidéknál segített a tehetségnek.

Matók János

Kedden ünnepli 16. születésnapját a csóri illetőségű Palkovics Dávid, a póni fogathajtó magyar bajnok sportoló. Az egyes fogat kategóriában alanyi jogon kivívta a világbajnoki részvételt, amelyet október 31-től Franciaországban, Pauban rendeznek. Az eredményesség érdekében kemény munkát végzett edzőjével, Dobrovitz Józseffel, ám a nyáron gondolt egy merészet, s az interneten megkereste kérésével az ötszörös világbajnok, a fogathajtásban legendás holland Theo Timmermant: foglalkozna-e vele? A kérés meghallgatásra talált, így Dávid két hétig Hollandiában élvezte Theo vendégszeretét, és önzetlen szakmai segítségét.

Az ötszörös világbajnok Theo Timmerman és Palkovics Dávid a pónifogattal a hétfői edzés előtt (Fotó: Koppán Viktor)

Igen ám, de Dávid akkor még a vb egyes fogathajtó számára készült, viszont menet közben a szövetség arra kérte, hogy a magyar csapat eredményességének az érdekében váltson, és a négyesfogathajtók között induljon. Némi hezitálás után, múlt pénteken igent mondott, noha csak egy hónapja maradt a felkészülésre. És itt lép be a képbe Theo Timmerman, aki a hétvégén Izsákon rendezendő négyesfogathajtó Európa-bajnokságon indul, és szombaton érkezett hazánkba.

Első útja Csórra vezetett, ahol három fős csapatával együtt a Palkovics családnál vendégeskedett. Egyrészt a hosszú kamionos utazás okozta „elgyötörtséget” a lovaknak ki kellett pihenniük, nem beszélve az aklimatizálásról, hiszen a négylábúaknak is szükségük van erre. Másrészt amikor megtudta, hogy Dávid egy helyett négy pónival indul a vb-n, azonnal felajánlotta szakmai segítségét a fiúnak. Akit amúgy már a nyáron megkedvelt, jellemző, hogy hétfőn ellátogatott a várpalotai Thury György Gimnáziumba, mert látni akarta Dávid iskoláját, s ha már ott volt, az iskola igazgatójával is beszélt Dávid érdekében, a vb-részvétel miatti hiányzás okán.

Tette mindezt a fogathajtás szerény, de legendás alakjaként. Mert Timmerman az. Amikor pédául az izsáki Eb-ről faggatom, mint a világranglista második helyezettje, azonnal elhárította a „legnagyobb esélyes” kifejezést, noha a ranglistán első helyezett riválisa nem indul az Eb-n. Mert sokan vannak a mezőnyben, akik felléphetnek a dobogóra, s talán ezek közé tartozik ő is.

A magyar fogahajtás? A kérdésre kijelentette, hogy nagy, és eredményes múlttal rendelkezünk a sportágban, de aztán volt egy hosszabb, sikertelenebb lemaradásunk, de most ismét felfelé szálló ágban vagyunk mi, magyarok. Az Eb-n is ott lehetünk az élen a hazai rendezés, a környezet miatt, de igazság szerint most a holland és a német versenyzők a favoritok.

Theót természetesen Dávidról is kérdeztem. Mire ő minden udvariasság nélkül kijelentette: nagyon tehetséges a csóri fiú, ezért is segíti. Mert ha „semmi jövője nem lenne a sportágban, akkor nem vesztegetném rá az időt.”

Végezetül Theo kijelentette: Dávid a vb-n a négyesfogattal is eredményes lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!