Sport

2013.08.05. 09:56

Sportosztályokat indítanak Fülén

Füle - Sportosztályokat indítanak szeptembertől az általános iskola valamennyi évfolyamán. Labdarúgást és atlétikát fiúknak, lányoknak egyaránt, s további sportként kézilabdát a lányoknak.

V. Varga József

- Ma már mindenki számára elfogadott, hogy a mozgáskoordináció fejlesztését egészen fiatal korban kell elkezdeni, mert később már csak fejlesztési deficittel pótolható - mondta el lapunknak Somodi László, UEFA „A” licences labdarúgó szakedző. - Éppen ezért megkezdtük a faluban az óvodai sportélet kialakítását.

A Baráti Bőrlabda FC - utánpótlás-nevelő egyesületként az MTK Budapest FC-vel együttműködésben - öt éve áll kapcsolatban a Fülei Általános Iskolával. A fővárosi klub nyaranként napközis jellegű táborokat szervez a Fejér megyei kistelepülésen, a nyár végén pedig nyílt napot, nyitott edzést és villámtornát tart az érdeklődőknek.

Az idén szombaton délelőtt kezdődtek a programok a sportcsarnokban. Jöttek a gyerekek Budapestről, Füléről és környékéről, jöttek a pedagógusok, a szülők, az érdeklődők. Részt vett a nyílt napon Péterfalvi Lajos tankerületi igazgató. A füleiek kemencében sült langallóval vendégelték meg délben a sokaságot. 

Amint Varga Aranka iskolaigazgatótól megtudtuk: az általános iskola minden évfolyamon sportosztályokat indít az új tanévben Fülén. Labdarúgást és atlétikát fiúknak, illetve labdarúgást, kézilabdát és atlétikát lányoknak. Somodi László, a futballklub elnöke elmondta, hogy a Bőrlabda FC a sportosztályok szervezésében, a szakmai anyag kidolgozásában folyamatos segítséget ad az iskolának.

A szakemberek Somodi László könyve - Mozgáskoordináció- és gyorsaságfejlesztő gyakorlatok óvodától felnőttkorig - alapján foglalkoznak a gyerekekkel az életkori sajátosságokat figyelembe véve játékos formában, labda nélküli és labdás koordinációfejlesztéssel. A szakmai anyag új szellemiséget képvisel, mentális tréningen keresztül stimulálják az idegpályák fejlődését, ami a gyerekek gyorsabb gondolkodásához vezet.

- Fülén a 20-szor 40 méteres sportcsarnok ideális feltételeket nyújt mind az iskolai, mind az egyesületi sportoktatás magas szintű végzéséhez - hangsúlyozta Somodi László. - Ahogy a sportlétesítmény adta lehetőség, úgy a település tárgyi és személyi feltételei is adottak egy kistérségi sportközpont létrehozásához - tette hozzá.

A közreműködők egyöntetű véleménye szerint ez az újfajta sportszakmai összefogás életben tartja az általános iskolát, és megteremti a lehetőséget az újabb tehetségek kibontakozásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!