Sport

2013.07.08. 22:00

Kosárlabda: U20-as Eb-re utaznak

Szerdán Bécsből repül el Romániába az U20-as magyar férfi kosárlabda válogatott, ahol a divízió B Európa-bajnokságon szerepel. A csapatvezető a fehérvári Halm Rolland, a technikai vezető pedig Horváth Orsolya.

Matók János

Románia, azon belül is Pitesti városa a házigazdája a férfi kosárlabda U20-as divízió B Európa-bajnokságnak, ahol a magyar válogatott is érdekelt. Ami érdekes: az Alba Fehérvár Grand Slam győztes menedzsmentjét Halm Rolland szakosztály-igazgató, és Horváth Orsolya technikai vezető képviseli a válogatott mellett. Halm mint csapatvezető, Horvát pedig a bajnokcsapatnál is betöltött munkáját végzi a fiúk mellett az Eb-n. Ahol a résztvevő 12 csapat két hatos csoportban küzd majd a továbbjutásért, csoportonként az első négy hely jelenti ezt. Az A csoportban a mieink mellett Nagy-Britannia, a házigazda Románia, Lengyelország, Luxemburg, és Szlovákia, a B csoportban Ciprus, Finnország, Belgium, Hollandia, Portugália, és Svájc szerepel az Európa-bajnokságon.

Hátsó sor: Váradi Attila (vezetőedző), Luka Markovics, Bognár Kristóf, Czinger Zoltán, Dobos László, Varga Márton, Kovács Ádám, Radovics József (edző). Első sor: Horváth Orsolya (technikai vezető), Wirth Ádám, Pongó Máté, Sinkovits Dániel, Simon Kristóf, Polyák László, Jakab Péter. A képről hiányzik: Halm Rolland csapatvezető, Tanai Zoltán gyúró, Allen Rosco játékos  (Fotó: MKOSZ)

- Szeretnénk mindenképpen nagyon jól szerepelni az Eb-n - mondta Halm Rolland, majd így folytatta: - A felkészülés alatt sok teendő volt a csapat körül. Hogy csak példát említsek, az U20-as válogatott legjobb játékosát, Rosco Allent, aki a Stanford Egyetem tanulója jelenleg, két hét után a felnőtt válogatotthoz vezényelték. Sikerült beszélnem a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének a főtitkárával, Bognár Péterrel, valamint Sztojan Ivkovics szövetségi kapitánnyal. Mindketten nagyon korrektek voltak, megértették, hogy az U20-as válogatottnak is nagyon fontos, hogy a legjobb összeállításban lépjen pályára az Eb-döntőn, így Allent visszaengedték az utánpótlás válogatotthoz, így jön velünk az Eb-re.

- Nyilván szeretnének jól és eredményesen szerepelni, s talán nem véletlen, hogy a fehérvári menedzsmentet önök képviselik.

- Kiemelkedően sikeres év után vagyunk az Alba Fehérvárral, és Orsival együtt reméljük, hogy a válogatottnak is tudunk segíteni, és hasonlóan szép eredményt érünk el, mint a bajnokcsapattal. A szakmai stáb több helyről érkezett, a vezetőedző Váradi Attila a Falcótól jött, Radovics József a pesti utánpótlásból pedig mint a válogatott másodedzője.

- Milyennek ítéli meg a társaságot?

- Minden tekintetben nagyon jó összetételűnek. Van például egy 220 centi magas játékosunk, Dobos Laci, aki Zaragózában játszik, vannak tehetséges fiatalok, vagy említhetem a szolnoki Luka Markovicsot, aki sokat játszott ellenünk.

- Mire lehet képes az Eb-n a válogatott?

- Ha minden összejön, és sikerül jól, a képességeknek és a tudásnak megfelelően játszani, akkor egy nagyon szép eredmény jöhet ki belőle. A csoportból tovább kell jutni, aztán a keresztbe játszásnál már bármi lehet. Nem tartom kizártnak, hogy sikerül kiharcolni az A divíziót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!