Sport

2013.07.24. 22:00

A magyar atlétika bajnokság és az esélyek

Az atlétikai szabadtéri szezon legkiemelkedőbb hazai eseménye, a magyar bajnokság lesz a hétvégén Budapesten. Az ettől az évtől háromnapos viadalon a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai vezetése új lebonyolításban rendezi a bajnokságot.

Silye Sándor

Újdonságok: futószámokban a 100 métertől 800 méterig és az ügyességi számokban selejtező lesz, a legjobb nyolc a döntős. A kétszeri pályára lépés koncentrálja a mezőnyöket, alaposabb mérlegelést igényel, hogy ki, milyen számban induljon. Az egyszámos versenyzők könnyebb helyzetben vannak. Az, hogy borul a papírforma, vagy sem néhány számban, és valóban a legjobb nyeri a bajnokságot, a hétvégén kiderül. Az ARAK versenyzői közül többen esélyesként várják a versenyt.

László Dávid jelenleg a legjobb eredménnyel rendelkező férfi hármasugró (Fotó: Fási László)

Zsigovics Natália ranglista vezetőként, nemzetközi tapasztalattal aranyvárományos 400 méteren, míg 200 méteren több ellenfele is lesz, de itt is cél lehet a dobogó. László Dávid jelenleg a legjobb eredménnyel rendelkező férfi hármasugró, igaz, a megengedettnél nagyobb széllel ugrottak nála nagyobbat is. Kiélezett verseny várható az érmekért, hiszen 3-4 majdnem azonos eredménnyel rendelkező atléta közt a pillanatnyi forma dönthet. A női hármasugrásban a fedett pályás bajnok Babos Rita is esélyes. Szabadtéren sérülése miatt még nem versenyzett, teljesítményét a sérülése befolyásolhatja. Motiváció lehet a számára, hogy hosszú és eredményes pályafutását lezárni készül. Matkó Csaba 1500 méteren dobogóra léphet a legjobb eredménye alapján, azonban a taktikai versenyekből eddig nem mindig jött ki jól. Ha nem 1500 méteren, akkor 800 méteren állhat a dobogóra.

A váltók nagyobb rizikófaktorral bírnak, ráadásul nincs az egyesületi váltóknak idei eredményük, így nehéz esélyeket latolgatni. A tény, hogy a női 4x400 méteres ARAK-os váltó Turcsik Katalinnal, Zsiga Mónikával, Szabó Eszterrel és Zsigovics Natáliával felveheti a versenyt az éremért. Meglepetést okozhat a fiatalokkal felálló ARAK férfi 4x100 és 4x400 méteres váltója is. A rövidebb staféta erőssége az EYOF bronzérmes Szabó Dániel. Az egykörös távot teljesítőknél sokat segíthet a versenyre visszatérő gátfutó, Molnár Balázs.

A 4-6 hely megszerzése reményében Farkas Dárius csak 5000 méteren versenyez, Zsiga Mónika is kihagyja a 400 méter síkot, csak a gátra figyel, Szabó Dániel 100 méteren és 200 méteren is döntőzni szeretne!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!