Sport

2013.06.29. 15:40

Mancz utcai nosztalgiafoci

Székesfehérvár - Pénteken ismét megrendezésre került Székesfehérváron a Mancz utcai nosztalgiafoci, amelyet négy évvel ezelőtt hívott életre a korábbi válogatott Tiber László és fia, a gólkirály Tiber Krisztián.

Bobory Balázs

A Mancz utca és környéke mindig kincsesbányája volt a fehérvári labdarúgásnak. Ez nem is csoda, hiszen jelenleg is olyan legendák élnek a városrészben, mint Tiber László, Fister Ferenc, Nagy II János, Szabó Károly, vagy éppen Bobory Béla. A fiatalok pedig szerencsések voltak, hiszen a Fórum tértől pár lépésnyire igazi békebeli grund helyezkedik el, egy kerítéssel körbevett bitumenes pálya, ahol napestig pattoghat a labda.

Ez a 80-as évek végén egyébként olyan problémákat okozott a környéken lakók körében, hogy néhány nyugalmat jobban kedvelő személynek sikerült elérnie, hogy az aszfaltra gyerekeknek kreszpályát fessenek fel és kerékpárosok foglalják el azt a helyet, ahol tehetségek pallérozódtak hosszú esztendőkön át. Ha valaki mégis futballabdával a pályára merészkedett, akkor jött az ablakból jobb esetben a kikiabálás, rosszabb pillanatokban egy-egy tojás, vagy éppen vödör víz.

A Mancz utca és környéke mindig kincsesbányája volt a fehérvári labdarúgásnak. Idén is sokan eljöttek a nosztalgiafocira

A pálya néhány éve azonban ismét eredeti funkciója szerint üzemel, sőt, a városgondokságnak az is eszébe jutott, hogy kézilabda-pályát fessen fel a területre és vaskapukat állított a játéktérre. A labda tehát ismét pattog, gyerekből viszont kevesebb akad, de legalább van tér, ahol lehet focizni, játszani, sportolni.

A régiek pedig nem felejtették el honnan jöttek és romantikus nosztalgiával a lelkekben tértek vissza pénteken gyerekkoruk kedvenc színhelyére. Több, mint ötvenen tették tiszteletüket a baráti összejövetelen, néhányan csak szurkoltak, de nem maradhatott el a futballmérkőzés sem. A bemelegítésnél Tiber László csak edzői utasításokat adott, azonban két fia, Krisztián és Szabolcs dresszbe öltözve passzolgatott. A másik oldalon unokatestvérek ballagtak a pályára, a Videoton tartalékcsapatával szép sikereket elérő Szabó Máté és Poór András is vállalta a játékot. A fiatalabb generáció részéről a Vidi utánpótlás-válogatott játékosa, Sejben Viktor édesapja, a Mnacz-grundon (is) pallérozódó Sejben István jogán szállhatott be a "nagy öregek" közé. A "rádiósguru" Mátay Balázs és csatártársa, Málits Csaba a kapu előtt hatékony volt.

Tavaly Bajor Imre színművész, idén Hegyi Iván sportújságíró volt a nap sztárvendége, utóbbi végezte a kezdőrúgást, amely után egy perces néma csenddel adózott a társaság a szintén Mancz utcai, napokban elhunyt legendás MÁV Előre-játékos és edző, Lukács László emléke előtt, akinek fia, "Kisluxi", maga is pályára lépett a régi haverok között.

Pengés megoldásokban, szép gólokban nem volt hiány és ezúttal az iramra sem lehetett panasz. Az eredmény másodlagos, de döntő góllal nyert a Tiber Krisztián vezette csapat. Ez volt az a délután, amikor ez volt a legkevésbé fontos, a népes gyülekezet a nosztalgiafoci után egy közeli vendéglátó-egységben idézte fel a múltat. Igaz, néhány évtizeddel ezelőtt még a kóla és a Márka meggy fogyott, most sörből gurult le több a torkokon.

A szép hagyomány tehát folytatódott, nem túlzás azt mondani, mindenki várja már a jövő évi randevút...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!