Sport

2013.04.17. 19:51

Szuper produkció: jégkorong válogatottunk megcsinálta a lehetetlent

A fővárosban megrendezett Divízió I-es jégkorong világbajnokság harmadik napján, szerdán a magyarok a győzelemre esélyes Kazahsztán ellen léptek jégre.

Silye Sándor

Nehéz, talán a világbajnokság legnehezebb 60 perce várt Benkékre ma. Kazahsztán az előzetes esélylatolgatás alapján a legerősebb együttese a csoportnak, és ezt eddigi eredményei is mutatták: mindkét mérkőzésüket megnyerték, mindkét találkozójukon 5-5 gólt termeltek, és csak kettőt kaptak, mindkettőt az első mérkőzésükön Japán csapatától.

A kazahok 2010-ben és 2012-ben is az elit ligában, az A-csoportban játszottak, igaz mindkétszer kipottyantak onnan. Sok játékosuk érintett a kontinens legjobb bajnokságában, a KHL-ben. Nem lehetett könnyű estének nevezni a magyar válogatottra váró 3x20 percet. Csakhogy a csapatnak bizonyítania kellett - volna, hiszen a Dél-Korea elleni hétfő esti vereség váratlan, nem várt eredmény volt. A csapat bizakodott a vb kezdete előtt, a közönség szimpátiája pedig csak erősítette őket.

A magyar Sofron Istvánt (k) lökdösik a kazah kapunál a divízió I-es jégkorong-világbajnokság Kazahsztán - Magyarország mérkőzésén a Papp László Budapest Sportarénában 2013. április 17-én (MTI Fotó: Földi Imre)

Apropó, közönség! A telt háznyi lelkes szurkolótábor nem érdemelte meg azt a hétfő esti produktumot, így miattuk is kettőzött erővel kellett játszania fiainknak.  Tény: az sem erősítette a győzelembe vetett hitet, hogy az eddigi 5 meccsből ötöt a kazahok nyertek, a gólkülönbség 37-10 volt oda. Kezdődhetett hát a meccs

A szurkolók kitettek magukért: hangerejük mellett „Soha ne add fel!!!” és „Mi hiszünk bennetek” molinókkal is biztatták a válogatottat. A kazahok kezdték jobban a meccset, de mégis Hári előtt nyílt az első helyzet, miután Vas Jánossal játszott össze. Kiegyenlítetté vált a játék, a 8. percben Benk két lövése okozott zajt a csarnokban, több helyzete volt csapatunknak, jól játszott mindenki. Zúgott a „Mindent bele” amikor 40 másodperc kettős emberelőnyünk vette kezdetét.

Tüzeltek rendesen Mihályék, de Kolesnik fogott mindent, így nem sikerült kihasználni a lehetőséget, ekkor beszorította válogatottunk az erősebb ellenfelét. Gól nélkül ért véget az első harmad, és nem annak kellett örülni, hogy nem kaptunk gólt, inkább amiatt szomorkodtunk, hogy nem sikerült a kapuba találni, mert a lehetőségek megvoltak rá.

A kazah Talgat Zsajlauov (b) és csapattársa, Fjodor Poliscsuk (j), valamint a magyar kapus, Szuper Levente (MTI Fotó: Földi Imre)

Kazah emberelőnnyel kezdődött a középső szakasz, de kapusunk szerencsére Szuper volt Alighogy kiegészült válogatottunk, néhány másodperc múlva újabb 2 perces emberhátrány vette kezdetét, de ezt is kivédekezték a jégen lévők.  Nagy iramban játszottak a csapatok, hullámzott a játék a két kapu között. A 32. percben Beljajev lövésénél a kapuvas segített ki bennünket. A 34. percben elszabadult a pokol, Mihály szerzett vezetést, 1-0. A 37. percig tartott az öröm, ekkor Starcsenko egyenlített, 1-1.

Mentek előre a fiúk rendületlenül, a 48. percben Tokaji bombájába Nagy G. piszkált bele, és máris 2-1, ki álmodta ezt?!

Magyarország_Kazahsztán 2-1 (0-0, 1-1, 1-0)

Budapest, 8500 néző, vezette: Bergamelli, Szergejev, Gebauer, Hull.

Kazahsztán: KOLESNIK – Novopashin, Blohin, Alexandrov (1), Upper, STARCSENKO 1  – Savcsenko, TROSHINSKI, Zajlauov, Polisuk, Kranoslobodtsev – Fadejev, Kolesnikov, Spiridonov, Puskarjov, ROMANOV – Korabejnikov, Solarev, Savenkov, Beljajev. Szövetségi kapitány: Vladimir Krikunov.

Magyarország: SZUPER – Szirányi, Sille, Ladányi, BARTALIS (1), Sofron – TOKAJI (1), Vas M. (1), KOVÁCS, Vas J., Hári – Gőz, Horváth, BENK, Sikorcin, MIHÁLY 1 – Szélig, POZSGAI, Nagy K., Magosi, Nagy G. 1. Szövetségi kapitány: Rich Chermonaz.

Kiállítások: 12 illetve 14 perc.

A többi meccsen: Dél-Korea-Japán 5-6 (0-1, 3-3, 2-29. Góllövők: Kim Ki. (29. perc), Shon (32.), Radunske (37.), Sin (45.), Yamada (öngól, 46.), illetve: Suzuki (12.), Kuji (30.), Kawai (34.), Mitamura (35.), Kawashima (46.), Keller (51.).

Kiélezett, nagy csatát vívott a két távoli ország csapata egymás ellen. Első látásra a magyaroknak lehet kedvező ez az eredmény, már ami a legalább harmadik hely megszerzését illetően. Ehhez persze le kell majd győzni szombaton Japánt!

Olaszország-Nagy Britannia 5-1 (1-1, 1-0, 3-0). Góllövők Casmirro (2. perc), Iannone (22.),  Rocco (43.), Gander (43.), Sullivan (öngól, 49.), illetve Farmer (8.).

Az olaszok sokáig szoros meccset produkáltak a britekkel, akik 40 percig bírták az iramot, partiban voltak az esélyesebb ellenfelük ellen. A záró szakaszban aztán kijött a tudásbeli különbség, és Olaszország begyűjtötte a 3 pontot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!