Sport

2013.03.23. 19:19

Tradícionális kungfu és wusu ob: Garai Péter 5., Garai László 6.

Székesfehérvár - A székesfehérvári Gáz utcai sportlétesítmény adott otthont a Magyar Tradícionális Kungfu és Wusu Szakszövetség országos bajnokság első fordulójának. A Budaörsi Szabadidő és Versenysport Egyesület fehérvári szakosztálya három sportolóval képviseltette magát.

Matók János

Az ország szinte minden részéről 120 harcművész jelent meg a viadalon, az országos bajnokság első fordulójában, amelyet később majd a második követ, hogy aztán az ezeken megszerzett pontok alapján a legjobbak a magyar bajnoki döntőben döntsék majd el a helyezéseket - tájékoztatott Bitai-Balykó Tamás, a Budaörsi Szabadidő és Versenysport Egyesület elnöke. A résztvevők formagyakorlatokban és küzdelmekben mérik össze a tudásukat. Közöttük a budaörsi egyesület fehérvári szakosztályának a harcművészei, így Garai László, Garai Tamás és Sárkány Péter, akik Kovács Péter edző irányításával készülnek a versenyekre három éve. Az ob szombati fordulója volt az első hivatalos versenye a szakosztálynak, az eddigi edzések után. A Garai testvérek korábban több viadalon is felállhattak a dobogóra, ezért Bitai-Balykó reménykedett a hasonlóan jó szereplésükben. Ez ugyan nem jött össze, de pontszerző helyen végeztek. Garai Péter a pusztakezes formagyakorlatban az 5., amíg Garai László a fegyveres formagyakorlatban a 6. helyen végzett. A sportágban még szinte újoncnak számító Sárkány Péter - akinek ez volt az első versenye - nem jutott be a legjobb hat közé a pusztakezes kategóriában.

- A sportszerető közvélemény a wusut egészen addig nem ismerte, nem tudott róla, amíg ki nem derült, hogy a birkózást kiütheti az olimpiai játékokból.

- Mi is meglepődtünk, amikor ez kiderült - mondta Bitai-Balykó. - Viszont ezzel egy olyan lehetőség nyílt meg előttünk, amire a sportág már nagyon régóta várt. Kínában nagyon komoly energiát fordítanak arra, hogy a wusu bekerüljön az olimpia programjába, hiszen a wusu a kínai nép nemzeti sportja. A wusu tulajdonképpen a tradicionális harcművészet sportváltozata, amely talán leginkább a talajtornához hasonlít. Nagyon sok akrobatikus elem van benne, ütések, rúgások, pusztakézzel, fegyverrel, és vannak koreografált küzdelmek is. Amit a legendás kungfus akciófilmekben látunk, az tulajdonképpen a wusu. A tradícionális küzdelem az nem annyira látványos, az inkább a hatékonyságra megy rá, ellentétben a wusuval. Amennyiben bekerül a olimpiára, akkor két kategóriában szerepelhet majd. Az egyik a formagyakorlat, ami ugye a talajtornához hasonlít, a másik a kesztyűs küzdelem. Ez utóbbiban a magyar versenyzők még nincsenek a világ élvonalában, de Európa-bajnokságon már értünk el dobogós helyezést. Ami nagyon nagy szó, hiszen hazánkban 2002 óta létezik a wusu, s 2010-ben szerzett bronzérmet szövetségünk főtitkára, Major Sándor. Nagyon büszkék voltunk és vagyunk erre az eredményre. Idén áprilisban Bukarestben lesz a tradícionális Európa-bajnokság, ahol komoly esélyekkel indulunk, hiszen itt Kövér Kristóf, a Sárkánykard sportolója korábban már aranyérmes volt. Ami a fehérváriakat illeti, a hazai mezőnyben kiemelkedő helyet foglalnak el, hiszen általában dobogós helyen végeznek, amíg nemzetközi színtéren még fejlődniük kell, de ez nem csoda, hiszen itt a városban még csak 2-3 éve űzik ezt a sportágat. Akkor lehetnénk maximálisan elégedettek velük, ha minden viadalon az elsők lennének, de erre törekszünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!