Sport

2013.03.07. 15:18

Nemzetközi kungfu-verseny Martonvásáron

Martonvásár – Száznál több versenyző érkezik március 9-én a városba, ahol az általános iskolában nemzetközi kungfu versenyt rendeznek az 5-35 éves korú sportolók között. A 17 óráig folyó erőpróba után bemutató gálát adnak a résztvevők.

Zsohár Melinda

Eredetileg a fővárosba tervezték a versenyt, ám mégis Martonvásár mellett döntött a szervező Seven Star Mantis Sportszövetség (Hét Csillag Sáska Stílus Szövetség). Szabó Tibor polgármester igent mondott a kérésre, amelyet a fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő szövetség örömmel fogadott, mondta el lapunknak Sifu Kovács László kungfu mester. A martonvásári illetőségű sportember nevében a Sifu magasrangú fokozatot jelent, efölött már a Sikung – nagymesteri fokozat létezik a kungfu hierarchiája szerint. Sifu elmondta: a kungfu nem csupán sport, hanem család mintájára működő rendszer, ahol a sifu apát, a sikung nagyapát jelent, s eszerint övezi a kiemelt tisztelet őket.

Martonvásáron igen népszerű ez az ősi, kínai eredetű önvédelmi rendszer gyakorlása. Jelenleg huszan foglalkoznak ezzel a városban, közöttük hét lány.

A mester nem titkolja: a sportág népszerűsége és a magyar művelők nemzetközi sikerei ellenére nem eléggé megbecsültek, s ezen változtatnának. A március 9-én reggel tíz órakor kezdődő verseny a Beethoven Általános Iskola tornatermében három páston zajlik. A bírák formagyakorlatokat és küzdelmi versenyeket értékelnek több korcsoportban, a pástok körül elhelyezett székeken ülő közönség közelről láthatja a küzdelmet. A színpadon szintén verseny zajlik, majd este hattól a gálaműsoron követik egymást különleges bemutatók. Ezen a kínai kultúra és a magyar hagyományok elemeit láthatja a közönség, számol be a programról a mester.

Kovács László csaknem harminc éve foglalkozik a kungfuval, de arra kérdésre, hogy ő hány esztendős, kicsit a „keleti rejtély” szerint felel: „Fiatalabb vagyok, mint egy hegy, de idősebb, mint egy pillangó!” A három leánygyermekkel büszkélkedő édesapa a saját sportegyesületében kinevelt már sikeres bajnokokat. Ezúttal is indul a versenyen egy Európa- és egy világbajnok kungfus. Egyenesen Hong Kongból érkezik Martonvásárra Sikung Lee Kam Wing nagymester, aki jól ismeri a magyar Sifu Kovács László kungfu iránti elkötelezettségét és munkásságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!