Sport

2012.12.04. 20:53

A Videoton immár Portugáliában készül

Székesfehérvár – Kedd délután repülőgépre szállt, majd meg sem állt Lisszabonig a Videoton FC labdarúgó-csapata. A piros- kékek csütörtökön számukra sorsdöntő csatát vívnak az Európa Liga csoportkörében a házigazda Sportinggal.

Bobory Balázs

A Videotonnál semmit nem akarnak a véletlenre bízni. Sajnos Budapestről Lisszabonban jutni eléggé nehézkes, mi több, leginkább csak átszállással lehet a mediterrán országba repülni, éppen ezért az utazással járó kellemetlenségek kiküszöbölése miatt a fehérváriak a megszokott szerdához képest egy nappal korábban, már kedden elindultak a soros Európa Liga-helyszínre, ezúttal Lisszabonba. Amely remélhetőleg nem az utolsó állomása lesz a Vidi EL-menetelésének, és a menedzsmentnek tavasszal is muszáj lesz valamelyik nemzetközi kupameccs helyszínére megfelelő repülőjáratot keresni.

Az ügy érdekében annyit tud tenni Paulo Sousa csapata csütörtökön, a 21.05-kor kezdődő mérkőzésen, hogy legyőzi a Sportingot hazai pályán és reménykedik, hogy a Genk sportszerűségből jelesre vizsgázik, minden erejét latba vetve legyőzi a Bázelt hazai környezetben. A drukkerek számolgatnak (ezúttal igen egyszerű a matek), a játékosok azonban az elutazás előtt nem felejtették el mindenütt hangsúlyozni, számukra csak a saját feladat megoldása a lényeg, a másik összecsapás eredményével kizárólag a lefújás után foglalkoznak.

Paulo Sousa, a piros-kékek mestere minden találkozó előtt hangsúlyozza, a lényeg, hogy csapata versenyképes legyen, egyébként pedig a játékosoknak nincs más dolguk, mint élvezni az Európa Liga légkörét, a mérkőzéseket. Nos, a fehérváriak egy csodaszép stadionban, nagynevű ellenféllel szemben bizonyíthatnak csütörtökön. A Sporting otthona, az Estádio José Alvalade sok nagy csatát látott, például a 2004-es Európa-bajnokság egyik elődöntőjét is.

Nemanja Nikolics mezét ledobva ünnepelte a Sporting ellen szerzett székesfehérvári találatát (Fotó: Fási László)

A lelátókon 50 ezer néző foglalhat helyet, de bizonyos, hogy ennyien nem lesznek a Videoton elleni EL-összecsapáson. A Sporting ugyanis pocsék őszt tudhat maga mögött, az egyesület a bajnokságban vergődik, a nemzetközi sorozatból kiesett (pedig az előző szezonban elődöntőt játszott az Európa Ligában), így a sok csalódás hatására a drukkerek is hátat fordítottak az „Oroszlánoknak” becézett társulatnak.

A Sporting ráadásul vasárnap városi derbit vív az ősi ellenfél Benficával, nem lennénk meglepődve, ha kevés néző előtt, alaposan felforgatott hazai csapat futna ki a gyepre a Vidi ellen csütörtökön. Ezzel persze a piros-kékeknek nem kell foglalkozniuk, annál is inkább, mivel a Sporting keretében nem kaphat helyet gyenge futballista, a padon is találhatóak klasszisok, és mondani sem kell, hogy manapság egy magyar csapat semmilyen körülmények között nem utazik esélyesként tétmérkőzésre Portugáliába...

Persze nem lenne baj, ha sikerülne mélyíteni a Sporting válságát és ismét a Vidit dicsérné az európai szaksajtó. A csütörtöki mérkőzést a Story4 televíziós csatorna élőben közvetíti, a hírek szerint viszont a helyszínen is sok Vidi- drukker biztatja majd a kedvenceket. A mérkőzést a görög 37 éves Mihalisz Kukulakisz vezeti, aki már fújta a sípot magyar együttes pikáns kupamérkőzésén: három éve, 2009 őszén az Újpest–Steaua Bukarest EL-meccsen dirigált, akkor egy-egy játékost kiállított mindkét csapatból, végül a vendégek 2-0-ra nyertek.

A vendégek sikerével most is kiegyeznénk, még akkor is, ha villannak a piros lapok.

A G-csoport állása: 1. Genk 11 pont, 2. Bázel 8, 3. Videoton 6, 4. Sporting 2.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!