Sport

2012.09.09. 11:56

Ismét Taligás Menyhért a bajnok!

Székesfehérvár - A versenyben három gondolkodó lény van egy időben a pályán, a selybák között - paskolgatta meg Taligás Menyhért a rudas ló, Sólyom, valamint a nyerges ló, Szikra hátát. - Jól ismerjük egymást a szürkéimmel

V. Varga József

Vida Károly a megyei kettesfogathajtó-bajnokság szombati záró viadala előtt 4 ponttal vezette a mezőnyt, ha nem hibázik, a legjobb kilenc fordulót tekintve biztos nyerő
  
De jól tudjuk, a sportban nincsen ha
  
A hintók a verseny kezdete előtt rendőri felvezetéssel és a Fehérvári Huszárok Egyesületének huszárai által kísérve a megyeházához hajtattak. A versenyzőket Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, hétszeres fogathajtó világbajnok köszöntötte. Mindannyian az ember és a ló, az ember és a természet kapcsolatát hangsúlyozták. A megyeháza első emeleti aulájában megnyitották A ló és lovasa című kiállítást - a festményeket az István király múzeum bocsátotta a szervezők rendelkezésére. 


  
Hétágra sütött a Nap a Vásártéren, erre az alkalomra a megyekorzó is a fogathajó verseny helyszínére költözött - a Fejér termék portékáival: őstermelőkkel, kézművesekkel, helyi alkotókkal. Számosan felvonultatták termékeiket a fából ácsolt pavilonokban: a többiek között a dégi Nagy Róbert László sajtkészítő mester, a kincsesbányai Tóth László és a nagylóki Tóth Viktória őstermelő méhész. Bepillanthattunk a bodajki Kovács Szilvia válogatott lekvárokkal teli éléskamrájába, megkóstolhattuk a csákberényi Sáfrán András zamatos borait és a táci Krausz László hét nyelven beszélő pálinkáit.


A versenypálya nem bizonyult egyszerűnek, Pleizer József pályaépítő, egyébként a fogathajtó szakág vezetője már a regionális döntőre készítette fel a hajtókat. - Bizony, keményen kell, hogy fogják a gyeplőt - jegyezte meg.


Teltek az órák, zajlott a viadal, sűrűsödtek az izgalmak, a pontszerző akadályhajtás két futamát az összevetés követte, ahol már csak a legjobb hat versenyző küzdött a győzelemért Taligás győzött, Vida a negyedik lett - s mindez a bajnoki címébe került. Az első hat közé két női hajtó is bekerült! 

A fehérvári akadályhajtás végeredménye (két futam, összevetéssel): 1. Taligás Menyhért (Sárbogárdi LE), 2. Tóth Roxána (Sárbogárd), 3. Semjén Attila (Kálozi LE), 4. Vida Károly (Káloz), 5. Gosztola Dávid (Sárbogárd), 6. ifjú Ihász Béla (Seregélyesi LE).
  
A díjakat Vargha Tamás és Varga Gábor országgyűlési képviselő, számos megyei és városi vezető, valamint képviselő, illetve a megyei lovassport szövetség több prominens személyisége adta át.

A vadászhajtás végeredménye: 1. Kézsmárki Sándor (Marcali VSE, Somogy megye), 2. ifjú Ihász Béla, 3. Vida Károly, 4. Taligás Menyhért, 5. Tóth Roxána, 6. Semjén Attila.
  
A vásártéri versenyen a látványos vadászhajtás leggyorsabb megyei hajtójának a seregélyesi ifjú Ihász Béla bizonyult (segédhajtója Gazdag Nóra), Mágnás és Gárda névre hallgató lipicai szürkéivel. A fiatal versenyző a székesfehérvári Vörösmarty szakképző iskola diákja, a díjátadáskor Cziráky típusú hintóján Albrecht Gyula, az intézmény igazgatója is helyet foglalt. Béla a fogatbírálaton is elhozta a legszebb, legstílusosabb fogatnak járó különdíjat.

A 2012-es Fejér megyei C kategóriás kettesfogathajtó-bajnokság végeredménye (a versenyszabályzat szerint tizenkét fordulóból a legjobb kilenc eredményét beszámítva): 1. Taligás Menyhért (151 pont), 2. Vida Károly (149), 3. Semjén Attila (128), 4. ifjú Ihász Béla (123), 5. Tóth Roxána (110), 6. Kiss Olga (Nagylóki LE, 103). Összetettben ugyancsak 103 pontot gyűjtött a sárbogárdi Gosztola Dávid, de a kiírás értelmében, a teljesített versenyek száma szerint őt hátrébb, a hetedik helyre rangsorolták.


  
A megyei bajnokság első hat helyezettje indul egy hét múlva, szeptember 16-án a lukácsházi (Vas megye) felső-dunántúli regionális döntőn. A régiós döntőn Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megye legjobb hajtói vesznek részt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!