Sport

2010.12.18. 19:21

Kolonics és Wichmann nyomdokaiban

A hazai sikersport, a kajak-kenu mezőnyében évről évre ott vannak az ország meghatározó utánpótlás bázisának, a Velencei-tavi Vízi Sportiskolának a versenyzői is. Az idei esztendőben egyik legsikeresebb esztendejét tudhatja maga mögött a kenus, Petkó András. A fiatal versenyző a tatai alapozó edzőtáborban készül a jövő év kihívásaira, úgy érzi, hogy céljai eléréséhez nélkülözhetetlen, hogy erőnlétben fejlődjön, és a technikáját csiszolja.

Tóth Bence


- Hazánk egyik legeredményesebb sportágában nem könnyű kitűnni, hogy érzi idei eredményei alapján sikerült?

- Úgy érzem, hogy igen, az elmúlt évekhez képest egyéniben az eredményeket tekintve az egyik legjobb évemet tudhatom magam mögött. 1000 m-en egyesben a nyári, moszkvai Ifjúsági Európa-bajnokságra kijutottam, sajnos csak negyedik lettem ott, hiszen azt terveztem, hogy a tavalyi bronzérmet érő teljesítményemet hozni tudom. Szlovákiában, Pöstyénben az Európai Olimpiai Reménységek versenyén viszont második lettem egyéniben.

- Milyen tervekkel vág neki a 2011-es esztendőnek?

- Jövőre szeretnék kvótát szerezni 1000m egyesben a világbajnokságra, valamint 500 méteren párosban, melynek helyszíne még kérdéses. Két válogató verseny lesz, amennyiben ezeket hozom, akkor biztosíthatom indulási jogomat. Kijutás esetén igyekszem az említett távokon jelentős eredményt elérni. Év elején alapozó-, majd márciusban egy edzőtábor vár rám Sukorón.

- Fizikailag kemény erőnlétre készteti a kenu a sportágszerelmeseit, így erőt adhat egy-egy példakép. Önnek van?

- Wichmann Tamás személyében nekem is van, aki az 1968-as olimpián második lett, valamint többszörös világbajnok. Küzdőszellemét igyekszem átvenni.

- Februárban Kolonics György Díjat vehetett át, gondolom az Ő pályafutása is példaértékű az Ön számára.

- Kolonics György egy legenda. Akarat, elszántság, küzdeni tudás, ez mind meg volt benne. Törekszem rá, hogy Wichmann és Kolonics karrierjéhez hasonlót fussak be.

 

Méltó ünnepre készül a VVSI

Jövőre lesz 50 éves a Velencei-tavi Vízi Sportiskola az ünnepet méltón szeretnék ünnepelni, így uniós forrásokból igyekszenek az északi pályán az egész éves meleg vizes ellátást napkollektorokkal biztosítani. Terveik között szerepel egy minőségi vitorlás klub vizesblokkal történő kialakítása is. Hazánk kiválóan szervezi meg a sikersport világversenyeit, de eléggé Szeged központú, a Csongrádi megyeszékhely árnyékából a Velencei-tó is kitűnhetne egy Akadémia létrehozásával. Székesfehérvár, Agárd, a szakma, a szövetség és a politika összefogásával ki kell használni a pálya jó infrastruktúráját és nemzetközi versenyek rendezésére alkalmassá kell tenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!