Sport

2010.12.13. 09:09

A zűrzavaros nyár után korrigált és előrelépett a Vidi

Székesfehérvár - Tavaly, úgymond elbaltázta a bajnoki címet a labdarúgó NB I-ben a Videoton FC csapata. Most, az őszi szezon és egy tavaszi forduló után 7 pont előnnyel az első.

Matók János

 - Már a legutóbbi szezonban is érett a Vidi első bajnoki címe, ám nem sikerült. Ennek tükrében ön milyen érzésekkel vágott bele az újba?

- Összefoglalva az összes tavaszi hatást, azt mondhatom, hogy akkor a kisebb botlásoktól eltekintve szuper menetelést produkált a csapat. Ám azok a botlások végül a bajnoki címünkbe kerültek, de őszintén szólva nem voltam elkeseredve, hiszen ez a jelenség a nagy európai csapatokkal is előfordulhat. Azt követően rohamléptekkel kezdtük el szervezni az új szezont. Azt szerettük volna, hogy olyan játékosok kerüljenek a csapathoz, akikkel a bajnokság mellett komoly eredményeket érhetünk el a nemzetközi porondon is - felelte a kérdésre Mezey György.

- Elsőként az Európa Liga és a Maribor következett, de a vizsgán a Vidi elbukott...

- Igen, mert a két mérkőzésen kiderült, hogy egységesebb, erősebb, nemzetközi szinten jobban helyt álló csapat volt az ellenfelünk. De meggyőződésem, hogy nem a két csapat közötti erőviszony, hanem a saját, akkor még átalakuló együttesem miatt. Arról nem beszélve, hogy Győrben és Mariborban, lényegében mindkétszer idegenben léptünk pályára. Ezzel le is zártam volna a dolgot, de...

- De! Csak nem az első NB I-es fordulóra, a siófoki nyitányra gondol, az 1-1-re?

- Igen, az újonc elleni döntetlenre, hiszen azt követően elkezdődött a kavarás , ami meggyőződésem szerint belülről indult. Siófok után elindult egy folyamat, médiatámadások indultak ellenünk, amelyek lejárató kampányba mentek át. Ennek is volt tulajdonítható az, miszerint a játékosok tudták: amennyiben a Vasas ellen nem sikerül győznünk, az fejekbe kerülhet.

- Mint köztudott, hozták is azt a találkozót és még sokat. Összességében elégedett volt az őszi teljesítménnyel?

- Így van, túljutottunk a Vasas elleni meccsen, a csapat játékán és teljesítményén egyre jobban viszontláttuk a szakmai munkát, s a hosszú menetelés végén most magabiztosan vezetjük a bajnokságot, s szinte minden feljegyzésre méltó címet mi birtoklunk az élvonalban, az idén több felnőtt- és utánpótlás-válogatottunk is volt. Mindezek tükrében, a zűrzavaros nyár után sikerült korrigálnunk, a futball minden elemében előreléptünk. A Videoton FC életében kiemelkedő félszezont produkáltunk. Ám ismét eljutottunk oda, hogy a január választóvíz lesz nálunk.

- Nocsak, mire gondol, mit kell ezalatt érteni?

- Azt, hogy hét-nyolc játékost kerestek meg tőlünk, s így az a legfőbb téma, hogy mi lesz, mi lehet majd az ő sorsuk, s nem pedig a Vidié. Józanul kell gondolkodni, mert akár még kritikus helyzetbe is kerülhetünk. Én viszont továbbra is azt hangsúlyozom, hogy előre kell néznünk, hiszen eddig is minden kételkedőnek választ adtunk.

- Mondana konkrét neveket és kérőket? Mit lehet tenni ebben a helyzetben?

- Ami a neveket illeti: Alves, Lipták, Lázár, Elek, Nikolics, Lencse, Bozsovics és Mutumba. Elsőként viszont azonnal leszögezem: az a bajom ezekkel a dolgokkal, hogy csak a menedzserek hozzák, viszik a híreket. Mi viszont csak abban az esetben tárgyalunk, ha nem a lehetőséget lebegtetik meg, hanem konkrét csapatot is hoznak, s ez eddig nem történt meg. Például Alves esetében, hiszen nálunk, a Vidinél az újságokban megszellőztetett Sporting Lisszabon és a Marseille eddig nem jelentkezett. Bozsovics előtt törökországi lehetőséget lebegtetnek, de az ő esetében szó sem lehet a távozásáról, mert a Videoton FC nem egy zsibvásár, hat hónap után nem engedjük el. De ez érvényes a válogatott Lipták Zoltánra is, hiszen Horváth Gábor távozása után új belső védőpárost kellett kialakítani.

- Hány játékost tudnának pótolni, ha a távozásukra mégis sor kerül, s milyen megfontolások alapján tennék ezt mégis?

- Nézze, nekem csak véleményem van és lesz, hiszen a döntéseket a vezetők, a menedzsment tagjai hozzák meg. Olyan stratégiai döntéseket kell hozni, hogy a klub anyagilag jól járjon, ugyanakkor a csapat ne gyengüljön meg annyira, hogy amiatt ne nyerje meg a bajnokságot. Úgy gondolom, ha két játékost elengednénk, pótolni lehet őket, és még a csapat egysége sem bomlana meg. A kérdés csak az: milyen érték ellenében távoznának? Például a góllövőlistát 14-gyel vezető Alvest, aki szerintem jelenleg a legértékesebb Magyarországon játszó futballista. De ha bármelyik játékosunkért mesés összeget adnának - ami azért csak elvétve fordul elő -, akkor el kell adni.

- Amennyiben mégis lesz távozójuk, akkor kivel, kikkel tudnák pótolni?

- Zajlik a háttérmunka, két magyar futballistával is tárgyalunk, de ahogy említettem, ez anyagiak kérdése is. Amennyiben jó áron adnánk el valakit, akkor minőségi játékost tudnánk hozni, amennyiben nem, akkor a jövő reménységei jöhetnek szóba.

- A játékoskeretet illetően, ha lesz változás, a célkitűzés is módosul?

- Mindentől függetlenül bármi is történik majd az elkövetkezendő hetekben, másról nem is lehet beszélni, csak az aranyéremről. Természetes célunk a legjobbnak lenni.

- A januári menetrend?

- Január 10-étől egy hétig Felcsúton leszünk, majd hét nap Mátraháza következik. De csak a teljesen rendezett viszonyú játékosokkal, majd jöhetnek az edzőmérkőzések.



A felkészülés január 10-én kezdődik

A szokottnál később, majd csak január 10-én kezdi el a felkészülést a tavaszi folytatásra a Vidi. Ennek okát Mezey az alábbiakkal indokolta: „Elegem van abból, amikor a magyarok elkezdik, addig a külföldiek a pravoszláv karácsony miatt hiányoznak. Így most egységesen kezdjük el.” 

A futballisták véleménye 

Farkas Balázs, a Vidi Csapatkapitánya
„Úgy gondolom, hogy a tavalyihoz képest már sokkal érettebb volt a játékunk, miközben a csapat összetétele szinte alig változott. Így a többi között annak is köszönhetjük a sikereinket, hogy voltak olyan játékosaink, mint például Elek Ákos és Sándor György, akik sokkal többet hoztak ki magukból, mint tavasszal. Az is sokat számított, hogy az egyik meghatározó játékelemünkben, a jobb oldali vonaljátékban a sokáig sérült Nagy Dani pótlását Gosztonyi beépítésével sikerült egy bizonyos szinten pótolni. Bizakodó vagyok a tavaszt illetően, nagyon remélem, hogy akkor is tartani tudjuk majd azt a pozitív sorozatot, amit eddig produkáltunk. Vannak még tartalékaink, szerintem még magabiztosabb és gördülékenyebb lesz majd a játékunk.” 

Sándor György, a Vidi válogatott játékosa
„Szerintem az őszi szezonban kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottunk, és időnként szemre is nagyon tetszetős volt a csapat játéka. Nálunk az is fontos, hogy hosszú a kispadunk, vagyis nagyszerû játékosok állnak készenlétben, ami viszont azt jelenti, hogy akik a kezdő csapat tagjai, azokra sem lehet panasz. A keret erőssége egyben motivációs tényező is, arról nem beszélve, hogy így a csapatjátékban is több a variációs lehetőség. Mint listavezető nem számíthatunk könnyû tavaszra, de nem félünk a folytatástól, inkább az erőteljes várakozás a jellemző ránk. Hiszen több hazai rangadón fogadjuk a rivális csapatokat, így a Debrecent és a Zalaegerszeget. Jó lenne, szeretnénk a csúcson lenni, de ezzel kapcsolatban én nem vagyok a jóslások híve.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!