Sport

2009.09.30. 02:29

Albacomp : új csapat, de régi remények

Székesfehérvár - Ezen a héten megkezdődik a kosárlabda sportágban a férfi bajnoki pontvadászat. Az előttünk álló szezonban is alighanem igen kiegyensúlyozott csata lesz várható, sok váratlan és meglepő eredménnyel.

Silye Sándor


Kemény meccsek várnak az Albacomp megújult csapatára
Fotó: FMH

A csapatok játékosállományát tekintve biztos, hogy egyik együttes sem mehet sehol, senki ellen biztosra, és ezt az előkészületi meccsek is igazolták. Persze más az előkészületi és más a bajnoki összecsapás, de az mindenképpen elgondolkoztató, hogy az első alkalommal a bajnok és a kupagyőztes között megrendezett Szuperkupa-mérkőzést a sokkal esélytelenebb, a nyáron alaposan meggyengített Pécs nyerte magabiztosan a Paks ellen - Pakson! A bajnok Atomerőmű legénysége idén is esélyese lesz a bajnoki címnek, miként a Pécs jobb játékosait magával vivő szakvezető Sztojan Ivkovics alakulata, a Kecskemét. A nyáron Szolnokon is jól bevásároltak, erős a Zalaegerszeg (csak az előszezonban játszott meccsek alapján az első hat sorrendje: ZTE, Albacomp, Paks, Kecskemét, Sopron, Falco), jó a Sopron, miként a fehérváriak első ellenfele, a Körmend is, de ismerve a pécsiek néhány nappal korábbi esetét, senkit nem lehet leírni.

 

Az Albacompban is nagy jövés-menés volt a nyáron. Távozott Morrison, Bell, de Doyne-ból sem kért a vezetés. Góbi Ricsi abbahagyta, a fiatalok (Antal Sz., Hanga, Keller Á., Madár) és Simon maradt, egy évvel hosszabbított Velibor Radovics. Külföldről érkezett az egyetemen végzett Luke Bonner, az egy éve az Albával is tárgyalt, de Franciaországba igazolt, ám hamar megsérült Michael Lee, míg itthonról a két válogatott, Bódi és Farkas jött Székesfehérvárra, illetve hazaigazolt a MAFC-ban erejét próbálgató fehérvári Fodor. Ez öt új játékos, és első évét kezdi a megyeszékhelyen a szakvezető, Szrecsko Szekulovics. Tehát gyakorlatilag új csapatot kell építeni, ami bizony időigényes feladat - legalább egy év -, ezzel szemben a vezetőedzőnek eddig egy hónap állt rendelkezésére ahhoz, hogy mindenkivel közösen dolgozhasson.

 

- Az első hónapban a fiatalokat és Simont ismerhettem meg a közös munkánk során, ez az időszak nagyon hasznos és tanulságos volt a számomra. Így legalább tisztában lettem azzal, hogy az ifjak közül ki mire használható. Összességében nagyon jó benyomást tettek rám a srácok, nagyon tetszett Keller Ákos, Antal Szabi, Madár Andris, miként az újonnan érkezett Fodor Kristóf. Simont, a válogatott Hangát és Bódit jól ismertem ellenfélként, tisztában voltam a képességükkel. Valójában amikor ők és a légiósok, Lee és Bonner bekapcsolódtak a munkába, onnan számolhatjuk a felkészülés rajtját - mondta a kezdetekről Szrecsko Szekulovics.

 

Aki felé nyilvánvaló volt a következő kérdés: rajtra kész a csapat, összeállt az a szerkezet és játék, amit elképzelt?

 

- Mindenki várja a rajtot, a Körmend ellen kezdünk, kemény meccs vár ránk. A felkészülési találkozókon meggyőződtem arról, jó csapatunk van, de persze még nem vagyunk teljesen kész, hétről hétre alakul és lesz majd jobb a csapat. Voltak jó és kevésbé jó meccsek, de ez a hullámzás teljesen normális ebben a szakaszban. Biztos vagyok abban, a tétmérkőzéseken sokkal jobban koncentrál majd mindenki, és a csapat hétről hétre mind jobban összeérik. Ami a szerkezetet illeti: Bonner centerjátéka többfajta támadási variációt tesz lehetővé. Tudom, szerették Morrisont, jó volt a palánk alatt, de kicsit távolabb már nem volt olyan hatékony, Luke jó kintről is, és a Paks ellen bizonyította, hogy erős, jó center ellen is képes helytállni. Harcos, jó játékos, sok hasznát vesszük majd.

 

Miként vélekedik a mester a kiegyensúlyozott mezőnyről? Amelyben egy-egy idegenbeli siker aranyat érhet. Márpedig az albacomposoknak nem az idegenbeli játék volt a fő erősségük...

 

- Az első: hazai pályán nem szabad kikapnunk. Tudom, vendégként nagy bravúr lehet a győzelem, de szerintem az Albacomp idegenben is képes erre. Jó csapat, jó hangulatú együttes a mienk, jöhetnek a mérkőzések!

 

A fehérváriak játsszák a kosárlabdát, és ha verekednek ellenük, akkor hajlamosak a megtorpanásra, lásd Albacomp Kupa, a Paks elleni meccs. Lesz változás e téren?

 

- Minden találkozó más, egy-egy meccsen belül is többfajta képe lehet a játéknak. Felvesszük a kesztyűt! Bizakodással várom a rajtot, jobb eredményt érünk el, mint egy éve - összegezte a rajt előtti mondanivalóját az edző.

 

Minárovits János, a főszponzor képviselője, a szakosztály elnöke optimista.

 

- Jó anyag áll a szakvezetés rendelkezésére, jó képességű magyar játékosaink vannak, és ennek az idei bajnokságban nagy jelentősége lesz, hiszen egyszerre csak három külföldi lehet a pályán. Vannak rutinos kosarasaink és jól bevethető fiataljaink, nem is tudom, mikor volt ennyi hadra fogható ifjúnk. Ami a célt illeti: a négy közé el kell jutnunk, bár ott nem lehet tudni, mi lesz, hiszen alakul, de még nem állt össze teljesen a csapat. Igaz, egy éve minden hamar a topon volt, a félidőben meg szétesett a társulat... Jó lenne idén fordított utat bejárni - vélte az elnök.

 

Halm Rolland szakosztályigazgató véleményét is kikértük a kezdés előtt.

 

- Jól dolgozott a csapat a felkészülés időszakában. Az erőviszonyokról nehéz még mit mondani, 4-5 forduló után lehetünk csak okosabbak. A jelen állapot szerint 5 nagyon erős együttes lesz a bajnokságban, ebben benne vagyunk mi is, és legalább tíz legénység pályázik majd az első 8 közé, a dobogósok pedig jelenleg megjósolhatatlanok. Indulunk a Közép-Európa Kosárlabda Liga (CEBL) küzdelmeiben, ami novemberben kezdődik. Címvédőként indulnunk kellett, de ez jó is, mert kellenek a meccsek, nem csupán a fiatalok játéklehetősége miatt, hanem azért is, hogy építhessük az egész csapatot. A mai kosárlabdában nincs túlzott jelentősége a kezdőcsapatnak, hiszen az egész a lényeg, márpedig nekünk 4 felnőtt válogatottunk, 3 légiósunk, és több utánpótlás-válogatottunk van. Úgy tűnik, jó a csapategység, és ez sok mindenre elég lehet - így a szakosztály-igazgató.

 

Simon Balázs csapatkapitány szerint:

 

- Bár még van és lesz tennivalónk a bajnoki rajtig, majd azt követően is, de nagyjából készen van a csapat. Nem hiszem, hogy azt kell elvárni tőlünk, hogy minden meccsen sziporkázva, nagy fölénnyel győzzünk, hiszen nagyon kiegyensúlyozott verseny előtt állunk. A lényeg az, hogy a legjobb 8 között az első play-off meccsen háromszor győzzünk, azaz a négy közé kerüljünk, és ettől kezdve minden más már örömjáték lesz.

 

Bódi Ferenc vémeménye:

 

- Éppen olyan optimista vagyok ma, mint amikor a nyár elején visszajöttem Székesfehérvárra. Jó csapatunk van, minden meccsen minden energiánkat mozgósítani kell a siker érdekében, harcolnunk, küzdenünk szükséges. De, hogy ez mire lesz elég, az természetesen az egyes mérkőzéseken, illetve a végelszámolásnál derül csak ki. Nem adtam fel nagy reményű terveimet, amelyek segítettek a döntésben, amikor megkerestek Székesfehérvárról.

 

Akkor jöhet a nyitány!

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!