Sport

2009.06.15. 02:28

Vas-akarattal

Székesfehérvár - Három évnyi légióskodás után tért haza Vas Márton a francia Briancon jégkorongcsapatától. A remek center Peterdi Imrével és Ladányi Balázzsal együtt az Alba Volán 19-et választotta.

Bobory Balázs

Vas Marci már a múlt hét hétfőn bekapcsolódott a Kóger István és Énekes Lajos által irányított felkészülésbe, szerdán pedig a klub hivatalosan is bejelentette a center szerződtetését, aki a következő szezonra kanyarította alá a kontraktust.

- Tudom, hogy a szurkolók már láttak tréningen a múlt hét elején, és ez leleplezte a Volán szerdai bejelentését, de edzeni akartam, mégsem húzhattam maszkot - kezdte viccesen Vas Márton.

- Mi húzta haza Magyarországra?

- Ennek több összetevője van. A körülmények, a jó hoki, az itthonlét, a nagyobb mérkőzésszám mind-mind amellett szólt, hogy az Alba Volán 19-et válasszam. A feleségem babát vár, örültünk annak, hogy Magyarországon szülheti meg.

- Mást vár az EBEL-től, mint a francia bajnokságtól?

- A francia pontvadászatban hat jó csapat van, az első négy biztosan megüti az osztrák élvonal szintjét. A további kettő a mezőny hátsó feléhez tartozna, aztán van egy kis szakadék a 14 csapatos bajnokságban. Az éllovas együttesek kiemelkedtek. Az EBEL-ben több mérkőzés van az alapszakaszban, amelyet nagyon várok, Franciaországban hol két, rosszabb esetben egy találkozónk volt, ezt egy kicsit kevésnek éreztem, jobban szeretek sűrűn mérkőzéseket játszani.

- Dunaújvárosi nevelésként igazol Fehérvárra...

- Nem is gondolkodtam azon, hogy ez gátat, problémát jelenthet, profi sportolóként nem zárhatok ki semmilyen lehetőséget. Magyarországon a legjobb körülmények, lehetőségek az Alba Volánhoz köthetők, örültem a megkeresésnek és bizonyítani akarok. Gyorsan megállapodtunk a világbajnokság után a kék-fehérekkel.

- A Ladányi-Peterdi-Vas trióból az ön érkezése volt a legbiztosabb, míg Peterdié nagyban függött Ladányitól.

- Ez így van, nem törvényszerű, hogy én együtt mozgok Godóval , de a csapat hasznára válhat, hiszen ismerjük egymást. Pedró pedig az ideális harmadik társ lehet.

Névjegy:

Név: Vas Márton

Születési dátum: 1980. 03. 02.

Posztja: center

Ütőfogás: bal

Magasság: 189 cm

Súly: 92 kg

Korábbi klubjai: Dunaferr SE (-2006), Flagstaff Mountainiers (1997- 1998), Hawksbury Hawks (1998-2000), Vnersborgs HC (2001-2002), Grums IK (2003-2004), Briancon (2006-2009).

Magyar bajnok (2002)

Válogatottságainak száma: 101

Karrierje során 254 alapszakasz-mérkőzésen 83 gólt, 118 gólpasszt, összesen 201 pontot termelt. A különböző pontvadászatok rájátszásaiban 31 meccsen 6 gólt, 19 gólpasszt, összesen 25 pontot jegyezhet. 172 percet ült büntetőpadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!