Sport

2009.05.07. 02:29

A sport és a mozgás öröme

Agárd - A szabad strandon nagy volt a nyüzsgés. Kajakosok, kenusok, túrakenusok, illetve sárkányhajósok gyülekeztek, versenyre készen.

Silye Sándor

A Vitál Club SE idén ismét vízre szólított mindenkit, akit a sport, a mozgás vagy éppen a víz rabul ejtett, a Cserepes- szigetet megkerülő versenyre csalogatták az érdeklődőket. Ahhoz, hogy vonzó legyen a rendezvény, nagy neveket nyertek meg, a többi között olimpiai- és világbajnokokat.

- A célunk, hogy megmutassuk az embereknek: ebben a gyönyörű időben, különleges hajókkal, olimpiai és világbajnokok társaságában élvezzék a mozgás, a közösségi lét örömét, miközben megkerüljük a Cserepes-szigetet. Ha látják az emberek, ilyen sportolói nagyságok is vízre szállnak az együttlétért, talán többen felteszik a kérdést: és akkor mi miért nem vagyunk köztük. Vannak hagyományaink, a sportegyesületünk minden évben hívott vízisportokat népszerűsítő versenyekre érdeklődő- ket. A Cserepes-sziget megkerülése újabb hagyomány első alkalma lehet. Szeretnénk, ha minden evezőssport legalább olyan népszerű lenne idővel, mint a kerékpározás, ha már ilyen adottsággal rendelkezünk, mint a Velencei-tó - mondta Szipola Antal, a sportklub vezetője.

Sári Nándor, az egykori VVSI mester, majd válogott szakvezető érkezett elsőként a vendégek közül. Bár ez is verseny, de aligha okozott feszültséget, izgalmat a megteendő táv a számára.

- Nagyon jó dolog, ami itt lesz, hiszen a kajakozóink találkozhatnak az emberekkel, az érdeklődők közelről láthatják, miképpen versenyeznek a bajnokok. Szeretnék hajóba szállni, bár nagy a szél, igaz, jól ismerem a tavat - mondta a mester, aki a szolnoki edzőtáborból jött Agárdra.

A Kammerer, Kucsera világbajnok párosból elsőként Kucsera Gábor érkezett. Bár a vasárnapi verseny nem volt kötelező, ám mégis eljött. Miért, ha már nem kötekező?

- Az edzőnk meghívásának tettünk eleget. Meg ez kikapcsolódás, igaz, hajóba ülünk és evezünk, de mégis másabb, mint a Szolnokon végzett munka. Amúgy külön jó, hogy a nagypapám is itt van Gárdonyban, és ma van a 77. születésnapja. Ha nyerünk - bár nem ezért jöttünk - a nagypapának ajánlom a sikert - így a bajnok.

Autó érkezett, és az olimpiai bajnok társ, Kammerer Zoltán szállt ki belőle, fiát ölelve. Az első kérdése az volt a tóra mutatva, ahol vitorlások siklottak, hogy ugye vitorlázhatunk majd mi is.

- Szeretek száguldozni a vízen, igaz, ezt eddig a vitorlásnál csak jóval kisebb hajóban tehettem. Most itt vagyok, pihenőnap van, fúj a szél, látom a vitolásokat, szeretném kipróbálni. Jó móka lesz az is, hogy a háromszemélyes kajakban mehetek egy kört a családdal vasárnap délelőtt, a győzelem elvárása nélkül. A cél, hogy együtt teljesítsük a távot - vélte az olimpiai bajnok.

Amott sárkányhajósok gyülekeztek, köztük a sportág székesfehérvári nagyságaival. Korponainé Pock Marianna, Kovácsné Katona Ágnes, Vincze Klára és sokan mások a megszokott elszántsággal várták a rajtot.

- A szigetkerülés után az érdeklődőknek magadatik a lehetőség arra, hogy kipróbálják a sárkányhajózást, és lehetősget adunk arra, hogy része legyenek a közösségünknek - mondta Vincze Klára.

Aztán a bólyák mögé szólították a résztvevőket a rajthoz, Kammerer Zoltán a családjával az egyik, a másik hajóban Kucsera Gábor, a mester, Sári Nándor is hajóba pattant, és itt voltak a fehérvári világbajnokok, Fidel László és Kovács Zoltán is.

- Kedvet próbálunk csinálni a lapátoláshoz, a vízhez, a napfényhez, a sportoláshoz - indokolta jelenlétük okát Fidel László.

A hajók elindultak, és persze mindjárt a rajtnál többen összeütköztek, de hiába, ahogy Kammerer Zoltán mondta: jó móka volt ez! Hogy ki nyert? Kammerer és Kucsera egysége, naná, hogy holtversenyben. Meg annak a sárkányhajónak a legénysége is nyertesnek érezhette magát, amelyik elsüllyedt, de a legénység a partig lévő 100 méteres távot végül "megúszta".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!