Sport

2009.03.31. 02:29

Országos elismerés jól tanuló, jól sportoló diákoknak

Budapest - Tegnap a Néprajzi Múzeumban Szüdi János szakállamtitkár 148 tanulónak - köztük 7 Fejér megyeinek - adta át a Magyar Köztársaság jó tanulója-jó sportolója díjat.

Parall Bálint


Fejér megyéből heten vehették át a díjat
Fotó: Szabó László

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 1991 óta minden évben kiírja pályázatát a cím elnyerésére, azzal a céllal, hogy ösztönözze a tanulókat a szellemi és fizikai képességeik folyamatos fenntartására, fejlesztésére, a fair play szellemének ápolására. A Magyar Köztársaság jó tanula-jó sportolója elismerésben a kimagasló tanulmányi, valamint hazai és nemzetközi sporteredményekkel rendelkező tanulók részesülnek.

Idén száznegyvennyolcan kapták meg az elismerést. A Néprajzi Múzeum aulájában megtartott rendezvénynek megadták a módját, hiszen a regisztráció után névre szóló helyek várták a gyerekeket, valamint a röpke szünetekben olyan előadók, mint a Brass in the Five fúvószenekar, akik egy Handler-darabot adtak elő virtuóz módon, valamint Torres Dani és a Hangfestőkkel Bartók Eszter.A Fejér megyei kitüntettek közül nem volt mindenki jelen, például a dunaújvárosi Széchenyi gimnázium tanulója, az atléta Hajdu Zita és a móri Táncsics gimnázium diákja, a 2008-as évben tollaslabdában magyar bajnoki és diákolimpiai elsőséggel rendelkező Winkler Kata, őt azonban édesanyja képviselte a ceremórián és vette át a díjat Szüdi Jánostól, az Oktatási és Kulturális Minisztérium közoktatási szakállamtitkárától. A dunaújvárosi Vasvári általános iskola diákja, a még csak 12 éves, de már hat éve a Dunaferrben jégkorongozó Erdély Csanád viszont ott volt szüleivel. Csanád U14-es válogatott, nemzetközi rutinja is van, többszörös diákolimpiai győztes. Emellett a történelem érdekli nagyon, ebben országos versenyeken 7. és 10. hellyel büszkélkedhet. Tavaly egyébként bezsebelte a Fejér megye jó tanulója-jó sportolója elismerést is. Krausz Gergely szintén első bálozó ezen a díjkiosztón, bár a móri tollaslabdás fiú már háromszoros Fejér megyei jó tanulónak-jó sportolónak vallhatja magát. Egyéni és páros magyar bajnoki címmel, diákolimpiai harmadik hellyel büszkélkedhet az elmúlt tanévben. Mányoki Anna már ritunosabb résztvevője az eseménynek, hiszen a Tóparti gimnázium sakkozó hölgye már harmadszor nyert. (Kétszer a Németh László színeiben .) Anna országos bajnoki 2. helyezett és Eb résztvevő volt. Tizenkét éve sakkozik, többszörös diákolimpiai bajnok a szintén díjazott és szintén tópartis Dudás Eszterrel. Eszter Fejér megye 20 év alatti egyetlen FIDE-mestere, már másodszor kapja ezt a díjat. Világbajnoki és Eb-résztvevő volt tavaly, és hazánk 20 év alatti 10 legjobb sak-kozójának versenyén 2. helyezést ért el. A legrutinosabb résztvevőnek a Kodolányi főiskola mozgássérült úszója, Zana Anita számított, aki már ötödször nyert. Tavaly két világkupán győzött, de 2004-ben junior világbajnok is volt, többszörös felnőtt és ifjúsági magyar bajnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!