Sport

2009.03.06. 03:29

Az edzőváltás után nem hibázott az Alba Volán

<b>Székesfehérvár</b> - Megkezdődött az ob I-es jégkorongbajnokság elődöntője az Alba Volán SC és a DAB.Docler csapatai között. Ma 18 órától Dunaújvárosban folytatódik a párharc.

Bobory Balázs


Énekes Lajos (fent) felrázta a játékosokat
Fotó: Pati-Nagy Bence

Énekes Lajos
elszívta szertartásszerű utolsó cigarettáját, és láthatóan nyugodtan indult az öltözőbe. Utoljára 2007 decemberében kellett vezetőedzőként felkészíteni csapatát egy mérkőzésre, akkor beugrása felrázta az együttest, Jan Jasko távozása után sorban szerezte a pontokat a Volán első EBEL-szezonjában.

Aztán Énekes Lajos beállt ismét abba a sorba, amelyikbe játékospályafutása végeztével 2001-ben, vagyis másodedző lett a nagy hírű, egykori NHL-es tréner, Ted Sator mellett. Lali az amerikai mester mellett is sokat tanult, akárcsak korábban Jaskótól, vagy éppen Pat Cortinától. A sors most ismét úgy hozta, hogy Énekesnek nehéz, szinte válságos helyzetben kellett megragadnia a kormányrudat, és megmutatnia az utat az Alba fennállásának tizedik magyar bajnoki aranya felé...

A másik oldalon egy kanadai tréner, J. P. MacCallum buzdította játékosait, a szakember minden bizonnyal alaposan feltérképezte a fehérváriakat, és talán titkon abban is reménykedett, hogy a megyeszékhelyen kialakult keszekusza, zavaros helyzetet sikerül kihasználnia csapatának, és meglepik ellenfelüket az Acélbikák.

A három nyert mérkőzésig tartó elődöntő első összecsapása előtt mindenesetre kellemes és értékes élménnyel gazdagodtak a szurkolók, hiszen a magyar szinkronkorcsolya válogatott - soraiban hat fehérvári hölggyel - tartott gyönyörű bemutatót.

Ahogy azt várni lehetett, a Volán sokkal többet támadott, a hazaiaknak mindegyik sora helyzetbe került, de a DAB előtt is adódott egy nagy ziccer. Aztán a hatodik percben Palkovics megtörte a jeget egy hanyag csuklómozdulattal, 1-0. Lényegében az egész első játékrész a kék-fehérek fölényével telt, a Dunaújváros becsülettel küzdött, hajtott, és kis szerencsével egyenlíthetett volna is, de tény, hogy a fehérváriak sokkal több ziccert puskáztak el.

A második felvonás elején úgy tűnt, hogy gyorsan eldönti a mérkőzést az Alba, hiszen Byström egyenlő létszámnál, majd Horváth emberelőnyben volt eredményes, 3-0. Kissé lassított a tempón az Volán, ezt megérezte a DAB, és Azari közelebb hozta a vendégeket egy kavarodás után, 3-1. Ekkor több helyzete is volt az Acélbikáknak, de nem tudtak élni velük, a 40. percben a házigazda viszont megnyugtatta magát Ocskay révén, újra nagy lett a különbség a két alakulat között, 4-1.

A harmadik harmad negyedik percében végérvényesen eldőlt az első mérkőzés sorsa, Nagy Gergő meglógott egy koronggal, keresztbe passzolt a fehérvári Hegyi Ádámnak, aki nem tévesztett célt, 5-1. Úgy tűnt, ezután már mindegyik csapat a pénteki meccsre készült, és persze a vasárnapi harmadikra, mely 18 órakor kezdődik itthon. Az eredmény nem változott, amely reálisnak mondható.

Alba Volán SC-DAB.Docler: 5-1 (1-0, 3-1, 1-0)

Székesfehérvár, 2000 néző. V.: Incze, Soós, Nagy A.

Alba Volán SC: Szuper - HORVÁTH 1, Tokaji, PALKOVICS 1 (2), OCSKAY 1 (2), FEKETE (1), Bonni, BYSTRÖM 1, Guerriero (1), Martz, Kovács Cs., Martens, Jobb, Sofron, Nagy G. (1), Hegyi 1, Ondrejcik, Fodor, Vaszjunyin, Benk, Tóth A. (1). Vezetőedző: Énekes Lajos.

DAB.Docler: Racko - Tőkési, Erdélyi, AZARI 1, GALANISZ (1), Peterdi, Vychodil, Schneider, MAGOSI, Misal, Kiss Á., Hegyi, Pozsgai, Borsos, Mestyán, Jonkl, Orbán, Holló, Horváth G., Papp. Vezetőedző: J. P. MacCallum.

Kiállítások: 4, illetve 10 perc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!