Sport

2009.02.10. 03:29

Jégkorong: fejlődni kell még

<b>Székesfehérvár</b> - Mondhatjuk azt is: papírforma eredmények születtek a mögöttünk álló lettországi olimpiai selejtezőn, de az biztos, hasznos volt a torna a magyar csapat számára.

Bobory Balázs

A hatalmas bravúr, vagyis az olimpiai kvalifikáció kiharcolásának lehetősége már az első nap, a lettek elleni vereség után elszállt, de Pat Cortina szövetségi kapitány tudta, hogy a további két találkozó remek lehetőséget nyújt az április 24-én kezdődő A-csoportos világbajnokságra való felkészülésre, hiszen az ukránok és az olaszok is sok-sok évet eltöltöttek az elitben, testközelből tapasztalhatták a legjobbak tempóját.

A szakmai stáb a Lettország és Ukrajna elleni mérkőzésen sem lehetett teljesen elégedetlen a csapattal, hiszen a srácok iszonyatosan erős válogatottakkal csaptak össze, ám az Olaszországtól 4-1-re elszenvedett vereség után Pat Cortina kapitány is felemelte a hangját, és az unalomig ismételte, elemezte csapata játékának hibáit.

Talán ennek is köszönhető, hogy a vasárnapi, ukránok elleni összecsapáson komoly győzelmi esélye is volt a mieinknek, ám a szerencse most elfordult Palkovics Krisztiánéktól. A jégkorongozók azt is a saját bőrükön tapasztalhatták, hogy másmilyen bíráskodásra kell számítani, mint amilyet itthon, de akár még az EBEL-ben is megszoktak. A játékvezetők már a szándékot is büntetik, és a piros-fehér-zöldek még az utolsó találkozón sem tudtak alkalmazkodni ehhez a mentalitáshoz. Pedig az emberhátrányos játék extra energiát emészt fel azoknál a játékosoknál, akik jégen vannak, így értelemszerű, hogy támadásban sem tudnak annyira hatékonyak lett a hokisok.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a magyar válogatott a tornát megelőzően mindössze két napot gyakorolt a rigai tornát megelőzően, és ez bizony ilyen erős mezőnyben vajmi kevésnek tűnik. Az azonban teljességgel biztos, hogy a svájci vb előtt sokkal több lehetőség lesz a csapatjáték csiszolására. Az is elképzelhető, hogy cserék is lesznek a keretben, Pat Cortina mindenesetre szeretne versenyt látni egy-egy posztér. Ez előrelendítheti a szekeret.

A magyar csapat még öt mérkőzést játszik a vb előtt, mégpedig nem is akárkik ellen, hiszen Magyarországra látogat Finnország és két ízben is összecsap a mieinkkel. A norvégok ugyanígy tesznek, amíg két nappal a vb-start előtt az orosz válogatott vár a magyar együttesre. Ahogy azt a szakmai stáb Rigában észrevételezte, elsősorban a korong nélküli játékot kell gyakorolni együttesének, és ezeken a mérkőzéseken biztosan sok lehetőség lesz rá.

Akad még egy jó hír, amely akár sportdiplomáciai sikert is jelenthet, a Magyar Jégkorong Szövetség megpályázta a 2014-es világbajnokság rendezési jogát, és immár csak három vetélytársa - Csehország, Fehéroroszország, Ukrajna - mivel a lettek anyagi gondokra hivatkozva elálltak a jelentkezéstől. A balti államban nem kapott a szövetség kormánygaranciát a munkálatok és az esemény lebonyolításának költségvetésére, így kénytelen-kelletlen elállt a pályázattól. Az MJSZ negyedszer jelentkezik rendezőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!