SÉTA

2011.12.07. 06:16

Bejutottak a döntőbe

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Elnököltünk címmel európai uniós témájú versenyt szervezett középiskolás diákoknak. A vetélkedőn négyfős csapatok indulhattak.

feol.hu

Iskolánk csapatát Major Zsombor, Schlett Bálint, Jeszenszky Dániel és Senkár László képviselte, akik sikeres szerepléssel jutottak be az országos döntőbe. A továbbiakról őket kérdeztem.

- Először is gratulálunk nektek. Mesélnétek arról, hogyan jutottatok el idáig?
 - Tudni kell, hogy a versenyen országosan 248 csapat indult. Az első forduló interneten keresztül zajlott, ahol az Európai Unióval és az önkéntességgel kapcsolatos feladatlapokat kellett megoldani. Innen tíz csapat jutott tovább a regionális döntőbe, ahol szóban kellett bemutatkoznunk, és bemutatnunk egy általunk húzott országot. Innen első helyen jutottunk tovább a harmadik fordulóba.

-  Az országos döntő feladata izgalmasnak ígérkezett. Mi is volt ez pontosan?
- Kreatív feladat volt, az egyszer biztos. A regionális fordulóban Hollandiát húztuk. Feladatul pedig azt kaptuk, hogy iskolánkban egy kulturális nap keretében valósítsuk meg a tervezetet, amit bemutattunk. Magyarul: egy teljes holland napot kellett megszerveznünk, majd ezt egy ötperces videó formájában prezentálnunk a zsűrinek.

- Ezt a kulturális napot hogy kell elképzelnünk?
-  Minden Hollandiáról szólt. Az iskola narancssárgába borult, és mivel köztudott, hogy ott a bicikli a legnépszerűbb közlekedési eszköz, próbáltunk mindenkit arra buzdítani, hogy ezzel jöjjön iskolába. Még mínusz öt fokban is. Ezenkívül különböző programok keretében próbáltuk mindenkivel megismertetni az országot. Történelem, gazdaság, kultúra, képzőművészet, gasztronómia. Mindez terítékre került. Betekintést nyerhettünk a holland mindennapi életbe, tanulmányozhattuk a vallást, viselkedést, és élménybeszámolót is tartottunk Amszterdamról.

-  Hol lesz a döntő és mi a jutalma a nyertes csapatnak?
-  A döntő Kecskeméten kerül megrendezésre, a Katona József Könyvtárban. A vetélkedő első három helyezett csapata brüsszeli tanulmányúton vehet részt. Tehát, a tét nem kicsi, reméljük a legjobbakat, és ezúton szeretnénk megköszönni Radnai Béla tanár úrnak a felkészítő munkáját.

Természetesen mi, az iskolatársaik is szurkolunk a fiúknak, és szívből gratulálunk az eddigi elért eredményekhez!

Bába Barbara, 12. D
Tóparti gimnázium,
Székesfehérvár

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!