Sárkeresztúr

2016.07.21. 13:45

Nem marad parlagon a föld

Sárkeresztúr - Befejezéséhez közeledik a Bella István-emlékház felújítása, avatását augusztus elején tervezik. Tiszta a temető a faluban, százhetvenen dolgoznak közmunkában. Végeztek a levendula-szürettel.

V. Varga József

A közmunka program mezőgazdasági projektjében a zöldségtermesztés és az egynyári virágok, dísznövények nevelése viszi a prímet. A másik vonal a helyi sajátosságokra fókuszál, a településen jellemzően a kosárfűz és a levendula termesztésére, feldolgozására és értékesítésére.

A füzes területe 3,5 hektár, háromszor 1 hektár pedig a zöldséges, a virágos és a levendulás - tájékoztatott Csutiné Turi Ibolya polgármester. Amint elmondta: közmunkában összesen százhetvenen dolgoznak a faluban. A vesszőből különféle kosarakat fonnak, egyedi megrendelésre paravánokat készítettek a Csodák Palotájába. Szociális szövetkezetük az egykori mozgalomra és a mindenkori szorgalomra utalva a Sárkeresztúri Hangyák nevet viseli.

A zöldségesben Nagy Dezső kertészeti szaktanácsadó és Nagy Lajos alpolgármester, a közmunka felelőse kalauzolt. Az óvoda konyháján szezonban 400 adag ételt főznek naponta, a megtermelt zöldségeknek megvan a felvevő piaca. A többletet a lakosságnak értékesítik. (Megtudtuk: az önkormányzat pályázott az óvodai konyha bővítésére.)

Ottjártunkkor a borsó már kifutott, szépen mutatta magát a kordonos uborka, a bakhátas sárgarépa és burgonya. Parlagon nem marad föld, a felszabaduló helyre fűszerpaprika került. A kertészetben szorgos kezek dolgoznak, jól kiépített a csepegtető öntözőrendszerük, a fóliasátrak fűthetőek.

A levendulát először a padláson szárítják, majd szeptemberben szállítják Pannonhalmára, a bérlepárlásra. Levendulaolajuk és levendulavizük a település nevének feltüntetésével kerül forgalomba, büszkék a helyi termékükre.

Húsz pontba szedték, miért érdemes használni a 100 százalékos tisztaságú levendula illóolajukat - emelte ki Csutiné Turi Ibolya. A kétoldalas tájékoztatót a termékhez mellékelik.

A levendula hatásos izomfájdalom ellen, pattanások kezelésére, antibakteriális hatású, kisebb égést, sebet, vágást gyógyít. Jó fülfájásra, ekcémára, fáradtságra, lázra, szédülésre, rosszullétre, szívremegésre. Oldja a fejfájást, jobb alvást biztosít, javítja a figyelmet, enyhíti a menstruációs görcsöket, véd a lepkék, szúnyogok, moszkitók ellen. Csillapítja a heves viszketést, a leégés sérüléseit, csökkenti az övsömör tüneteit, az egyik legjobb aromaterápiás szer, nyugtat, oldja a szorongást, a stresszt.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!