Sárbogárd

2017.03.02. 19:40

Kossuth Zsuzsanna emléke

Sárbogárd - Kétszáz esztendeje született Magyarország első főápolónője, Kossuth Zsuzsanna, aki 1849-ben tevékeny részt vállalt a honvédsereg betegápolási rendszerének megszervezésében. A mezőföldi városban méltó módon ápolják emlékét.

V. Varga József

A Sárbogárdi Múzeum Egyesület városi könyvtárbeli megemlékezésén Bödő István, a Fejér Megyei Levéltár igazgatóhelyettese, főlevéltáros Kossuth Zsuzsanna és kora címmel tartott nemrégiben jeles előadást.

Kossuth Zsuzsanna - akinek tiszteletére 2017-ben a Magyar Ápolási Egyesület emlékévet hirdetett - 1817. február 19-én látta meg a napvilágot Sátoraljaújhelyen. Kossuth Lajos 1841. januárjában feleségül vette Meszlényi Terézt, míg Zsuzsanna május elsején a fivéréhez, Meszlényi Rudolfhoz ment férjhez. Az ifjú pár kezdetben Pesten lakott, majd Sárbogárdra költöztek, ahol a férj egy kis birtokkal rendelkezett. Házasságukból három gyermek született.

Kossuth Zsuzsanna szobra, Balás Eszter alkotása a rendelőintézet parkjában áll

A Meszlényi házaspár aktív szerepet vállalt a közéletben, nevükhöz fűződik a Fejér vármegyei védegylet megalapítása is. Zsuzsanna védnöksége alatt rendezték meg Székesfehérváron az első védegyleti bált, ahol a résztvevők hazai készítésű ruhában jelentek meg - fejtette ki lapunknak Bödő István.

Meszlényi Rudolf a Fejér vármegyei reformellenzék képviselője, Kossuth lelkes hívének számított. Rendszeresen írt tudósításokat a vármegyei közgyűléseken történtekről a sógora által szerkesztett Pesti Hírlapba. Az 1847- 1848-as országgyűlésen Fejér küldötteként vett részt. Ígéretesen induló politikai karrierjét 1848. január 13-án bekövetkező halála törte meg, amikor a pozsonyi diétáról hazafelé tartva meghűlt, és ennek következtében 34 éves korában Fehérváron meghalt.

Kossuth 1849. április 16-án országos főápolónővé nevezte ki a húgát. Zsuzsanna nagy lendülettel látott munkához, feladatai közé tartozott a kórházak munkájának ellenőrzése, új kórházak felállítására vonatkozó javaslattétel. Tevékenysége folyamán mintegy hetven új tábori kórház felállításában nyújtott segítséget, biztosította felszerelésüket, személyzetüket és ellátásukat.

Érdemei közé tartozik a magyar szabadságharc betegápolása, az önkéntes ápolónői kar megszervezése, a sebesült hadifoglyokkal való humánus bánásmód. A krími háború előtt négy évvel - Florence Nightingale tevékenységét is megelőzve - a magyar önkéntes ápolónői intézmény olyan emberbaráti elveket valósított meg, amelyek később a vöröskeresztes mozgalomban váltak általánossá.

Bödő István megyei főlevéltáros jeles előadást tartott Sárbogárdon
Fotó: A szerző

1853 tavaszán kivándoroltak az Amerikai Egyesült Államokba. Új hazájában szeretetteljes fogadtatásban részesült, komoly tervei voltak a jövőre nézve annak ellenére, hogy már súlyos beteg volt. A halál New Yorkban érte 1854. június 29-én - emelte ki a főlevéltáros.

Sárbogárdon iskola viseli Kossuth Zsuzsanna nevét, szobra, Balás Eszter alkotása a rendelőintézet parkjában áll.

Várhatóan - a múzeum egyesület kezdeményezésére - a rendelőintézet ismét felveszi Kossuth Zsuzsanna nevét - mondta el lapunknak Novák Kovács Zsolt alpolgármester, az egyesület elnöke. (Korábban, 1973-ban már viselte - a szerk.)

Úgy tervezik a városban, hogy az emlékév újabb megemlékezését a Sárbogárdi napok idején (május végén) a rendelőintézet nagyobb szabású rendezvényével kötik majd össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!