Sárbogárd

2013.10.03. 09:14

Sárbogárdi diákok időutazása Vereckéig

Sárbogárd - Az öt nap alatt sok ismeretet szereztek, és életre szóló élményekkel gazdagodtak. Tervezik, visszatérnek még Kárpátaljára - beregszászi barátaikat Bogárdra invitálják.

V. Varga József

A Petőfi Sándor Gimnázium 7. c osztályának huszonnyolc diákja nemrégiben Kárpátaljára (Ukrajna) látogatott, a rendhagyó tanulmányi kirándulás a Határtalanul! program jóvoltából jöhetett létre, a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával - mondta el lapunknak Müller Viktória igazgatóhelyettes.

Pillanatfelvétel a Vereckei-hágónál - a koszorút Král András tartja, mellette Horváth Vivien (Fotó: Barabás Irén)

A diákok, Barabás Irén osztályfőnök irányításával, már a vakáció végén megkezdték a közös felkészülést: verseket tanultak, dallal, tánccal, jelenettel készültek, kiselőadáshoz gyűjtöttek anyagot. Előkészítő órákon vettek részt, amelyeken megismerkedhettek Kárpátalja történelmével, földrajzával, hagyományával és kultúrájával.

Az időutazás a magyar történelem és irodalom emlékhelyeit vette célba - elevenítette fel a tanárnő a történéseket. A fiúk, lányok jártak a Vereckei-hágónál, ahol eljátszották a vérszerződés történetét, egymás kezét fogva énekeltek. Hangjukat „három hegyen túl” vitte a szél. Megfordultak Munkácson, Ungváron, Beregszászon. Koszorút helyeztek el iskolájuk névadója, Petőfi Sándor szobránál mindhárom helyen, miközben Petőfi-verseket szavaltak. Álltak Európa középpontjában, megnézték a Fekete-Tisza és a Fehér-Tisza találkozását Rahónál. Megszemlélték Huszt romvárát, Beregváron a Schönborn-kastélyt, ittak a szépség és fiatalság forrásából, gyönyörködtek a Sipot-vízesésben.

A sárbogárdi gyerekek ellátogattak a beregszászi Magyar Gimnáziumba. Hamar összebarátkoztak kárpátaljai társaikkal, műsorral és ajándékkal köszöntötték egymást, fociztak egy jót. Két fát ültettek el a találkozás emlékére az iskola udvarán, szalagot kötöttek rájuk, majd együtt elénekelték a Himnuszt - tette hozzá Barabás Irén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!