Múltidéző

2022.11.04. 11:00

Fejér megye évfordulós emlékei november 4-én

Tóth Réka


Gyermekkönyvhétre 

Olvassatok mindennap! Ez volt a jelszava az 1982-ben ötödször megrendezendő gyermekkönyvhétnek, amely november végétől december végéig kínált erre az alkalomra kiadott olvasnivalókat kicsiknek és nagyoknak.  

Tizennyolc újdonsággal készültek a kiadók. Többek között újra közreadták a már régen keresett Tamási Áron-művet, az Ábel a rengetegben-t. Ugyancsak régóta hiányzott a könyvesboltok polcairól több generáció kedvelt olvasmánya, Melville Moby Dick, a fehér bálna című regénye. A legkisebbeknek ajánlották a Télapó az állatok között kötetet, Dallos Jenő munkáját. A 8 éven felülieknek szólt Köves József írása, a Közös kutya.  

Nemcsak olvasnivalót ajánlottak ezekre a hetekre, rendkívüli irodalmi órák, író-olvasó találkozók várták megyeszerte az iskolásokat a könyvtárakban, művelődési házakban, klubokban. 

Középiskolai vándorkönyvkiállítás 

Dunaújvárosban a városi könyvtár új kezdeményezésként középiskolai vándorkönyvkiállítást indított el. A könyvtár gazdag anyagából nemcsak szépirodalmi műveket vitt a középiskoláikba, hanem olyan ideológiai és művészettörténeti könyveket is, amelyek a tananyaggal voltak kapcsolatosak.  

A könyvkiállítás nagy sikert aratott, három nap alatt csaknem száz kötet könyvet kölcsönöztek ki.  

Vuk, bélyegen 

A televízióból és a mozik műsorából jól ismert Vuk rajzfilmsorozat egyes alakjait bemutató, 7 értékből álló bélyegsorozatot adott ki a posta.  

A bélyegek Dargay Attila ötlete nyomán Radvány Zsuzsa és Füzesi Zsuzsa grafikusművészek tervei alapján hatszínű ofszetnyomással az Állami Nyomdában készültek, 580 300 fogazott és 7700 fogazatlan példányban. Az új bélyegek árusítása 1982. novemberében kezdődött.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!