Múltidéző

2022.04.25. 11:00

Fejér évfordulós emlékei április 25-én

Hajdú Marianna

Acetilén világítás a templomban 

1902. Százhúsz évvel ezelőtt adott hírt a Székesfehérvár és vidéke egy különleges világítási technikáról. Világítási próbákat folytattak A fehérvári neológ izraelita templomban. Az acetilén világítást mutatták be egy „önműködően fejlesztő” készülékkel. Nyolc lánggal próbálták ki a világítást és az egész templomot gyönyörűen bevilágította. Az akkori számítások szerint, 155 gyertyafény erősségű láng óránként két fillérbe került. Ahogyan az újság írta, a világítási próbák olyan jól sikerültek, hogy gróf Zichy János kérésére a nagylángi birtok épületeinél is szeretné, ha kipróbálnák. 

Elkészült az Alba Regia Szálloda 

Lapunk számolt be ötven évvel ezelőtt arról, hogy elkészült az Alba Regia szálló. A megnyitás előtti napokban lapunkat egy kis terepszemlére invitálták. Az 5 emeletes szálloda legfelső szintjén kezdték a szemlélődést. Ezen a szinten az egyetlen lakosztály kapott helyet, amely dolgozó-, lakó-háló- és fürdőszobából állt. A további négy szinten összesen 104 darab kétágyas szoba kapott helyet. A bútorok amerikai teak fából készültek, a tapéta emeletenként más színű. Az ablakkereteket a fehérvári Fémmunkás készítette. Kétágyas szobák árát 360 forintra tervezték. A szálloda minden kényelemmel felszerelte szobáit, ahol megtalálható volt telefon, rádió és ha a vendégek külön kérték, akkor még televízió is. A beszámoló szerint a szálló még meg sem nyílt, de az év végéig már minden szoba le volt foglalva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!