Rendőrségi

2011.06.13. 15:44

Tűz Szombathelyen: hatalmas füsttel égett a volt Latex-gyár raktára

Riadalom támadt hétfő kora délután Szombathelyen, mert nagy füst látszott és érződött az egykori Latex-gyár felől. Nyílt láng okozhatta a tüzet, valószínűleg gondatlanságból.

Vas Népe

Göncz Szabolcs tűzoltóörnagy elmondta, a szombathelyiek öt autóval 17 fővel vonultak ki az oltáshoz, a sárváriak és a körmendiek két-két autóval és hat-hat  fővel segítettek. Háromnegyed kettőkor kapták a jelzést, hogy ég egy épület a LATEX-gyár területén. Tűzvizsgáló is dolgozott a helyszínen, még a körülményeket rögzítette, de annyi bizonyos, hogy nyílt láng okozta a tüzet.
Az okot illetően két elképzelés van: a bontást végző cég embereitől lehet tudni, hogy hajléktalanok szokták bekvártélyozni ide magukat, talán ők gyújtották meg gondatlanságból a hulladékot. Vagy a rézvezetékek, kábelek megszerzése lehetett a cél, és azokról akarták a helyszínen leégetni a műanyagszigetelést, mikor lángra lobbant a hulladék.


Anyagi kár nem keletkezett, hiszen az épületet bontják, de elfogyott 100 köbméter víz, és a tűz bőven adott munkát a tűzoltóknak, akik nem veszélytelen körülmények között dolgoznak ilyenkor.  

Azok a tűzoltók, akik már végeztek odabent, 16 óra körül már az utcán pihentek, folyt róluk az izzadtság, a hőérzékelő 41 Celsius fokot mutatott a járdán fekvő emberen. Négy liter vizet isznak meg ilyenkor,  legalább két óra, amíg helyreáll a szervezetük, és már nem kapkodva, zihálva veszik a levegőt.



Az első információk a tűzről:

Hétfő délután 13 óra 50 perckor érkezett a riasztás a tűzoltóságra, miszerint kigyulladt egy használaton kívüli raktárépület Szombathelyen, az Írottkő utcában. A volt Latex-gyár 50-szer 50 méteres, használaton kívüli raktárépülete jelenleg is ég. Szombathelyi, sárvári és körmendi tűzoltók dolgoznak a helyszínen. Az épületben nagy az omlásveszély, ami megnehezíti a munkát. Sérültekről nincs információ - tudtuk meg a Katasztrófavédelem ügyeletesétől.

A környékén egyre nagyobb fekete füst terjeng, melyet már messziről is látni. Sokan bámészkodnak az utcákon, ahol már az égő műanyag és hulladék kellemetlen szagát is erőteljesen érezni lehet.


Videofelvétel a helyszínről - Garai Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!