Rendőrségi

2011.09.16. 12:24

Gázrobbanás Miskolcon: nyomoz a rendőrség

Két életveszélyes sérültje van annak a balesetnek, amelyben a miskolci Városház téren belobbant egy gázvezeték. Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt nyomoz a rendőrség.

MTI

Stabil, de változatlanul életveszélyes a két sérült állapota

Stabil, de változatlanul életveszélyes az állapota annak a két férfinak, aki csütörtökön sérült meg Miskolcon, a Városház téren, miután munka közben belobbant egy gázvezeték. Csiba Gábor, a Borsod megyei kórház főigazgató főorvosa azt mondta az MTI-nek, hogy mesterséges kómában tartják a két sérültet. Egyikük testfelületének 75 százaléka sérült meg, a másikuké 50 százalékban égett meg, és légzőszervük is megsérült. A főigazgató hozzátette, a két férfi állapotában nincs változás, fordulópont 3-4 nap után várható.
 A csütörtöki balesetben tervezett gázvezeték-karbantartási munkát végeztek, amikor belobbant a földgáz, a gázszolgáltatónak és alvállalkozójának egy-egy munkatársa szenvedett életveszélyes égési sérüléseket. A vezeték többméteres lánggal égett, a környékbeli épületeket átmenetileg kiürítették.

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a csütörtöki miskolci baleset ügyében, amikor belobbant a földgáz a Városház téren - közölte a rendőrség az MTI-vel. A balesetben egy 51 éves szendrői és egy 55 éves szikszói férfi súlyos, életveszélyes égési sérüléseket szenvedett.

Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: a nyomozás feladata tisztázni, hogy a munkavégzés során történt-e foglalkozási szabályszegés, illetve amennyiben történt, úgy az okozati összefüggésben áll-e a két munkás életveszélyes sérülésével.
A szakértők bevonásával zajló vizsgálatnak mindemellett választ kell adnia arra a kérdésre is, hogy az ügyben megvalósult-e a közveszélyokozás bűncselekménye - tette hozzá.
A hatóságok és a gázszolgáltató szakembereinek több órás összehangolt munkája eredményeként a láng tovaterjedését sikerült megakadályozni, majd eloltani, megelőzve a további személyi sérüléseket, valamint a nagyobb anyagi kárt - mondta Gaskó Bertalan.

Gázrobbanás Miskolcon

Visszatérhetett otthonába, illetve munkahelyére az a hatszázhuszonnyolc ember, akiket a Városház téri épületekből kellett kimenekíteni. miután belobbant egy gázvezeték; időközben a gáz szivárgása is megszűnt - mondta Szabó Péter, a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőhelyettese.

A balesetnek két életveszélyes sérültje van.
A Tigáz közlése szerint csütörtök délelőtt egy tervezett gázvezeték-karbantartási munka során lobbant be a földgáz. A balesetben a gázszolgáltatónak és alvállalkozójának egy-egy munkatársa súlyos égési sérüléseket szenvedett. A vezeték többméteres lánggal égett.
   
A területet 300 méteres körzetben azonnal lezárták a hatóságok, és kiürítették a környékbeli épületeket, köztük a polgármesteri hivatalt.
   
Borsod-Abaúj-Zemplénben az elmúlt évek eseményei megtanították az embereket arra, hogy katasztrófahelyzetekben a járókelők nem kérdeznek, hanem azonnal cselekednek, a hatóságok utasításának megfelelően - hangsúlyozta Szabó Péter.
   
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint a tűzoltók a lángokat mindaddig nem oltották el, ameddig a gázvezetéket a gázszolgáltató szakemberei el nem zárták. A fáklyás égetés a tűzoltók és a szolgáltató szakembereinek együttműködésével, biztonságos körülmények között történt, így a szabadba jutó gáz a tűzoltók felügyelete és biztosítása mellett égett el.
   
"Amennyiben a lángokat ezt megelőzően eloltották volna, a még a vezetékben lévő gáz tovább áramlott volna a szabadba, és még nagyobb területre jelentett volna robbanásveszélyt - írták közleményükben.
   
Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), Miskolc polgármestere sajtótájékoztatón köszönte meg a hatóságoknak a gyors és szakszerű munkát - lokalizálták a tüzet, és nem terjedt tovább -, valamint a közelben tartózkodó lakosoknak az azonnali helyzetfelismerést és segítségnyújtást. Mint mondta, ennek is köszönhető, hogy nem történt még nagyobb baj. A két sérült állapota válságos.
  
A villamosforgalom ezen a részen szünetel, a Tiszai pályaudvar és a Thököly út között villamospótló autóbuszok közlekednek az éjszakai villamospótló járatok útvonalán. A víz - amellyel a környéket a tűzoltók hűtötték -, illetve az égő gáz miatt ugyanis - amely károsította a villamos-pálya fölötti felső vezetéket - csak a hibaelhárítás után indulhat meg a forgalom, várhatóan a délután folyamán - tájékoztatta a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. az MTI-t.


Égve repültek ki a munkagödörből

A Tigáz közlése szerint csütörtök délelőtt egy tervezett gázvezeték-karbantartási munka során lobbant be a földgáz. A balesetben a gázszolgáltatónak és alvállalkozójának egy-egy munkatársa súlyos égési sérüléseket szenvedett. A vezeték többméteres lánggal égett.
    
A minap.hu értesülései szerint a két sérült munkás a robbanás pillanatában égve repült ki a munkagödörből.


A Városház téri épületeket védősugarakkal védték a tűzoltók, amíg a szakemberek megpróbálták elzárni az érintett vezetékszakaszt - mondta Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője az MTI-nek. Hangsúlyozta: a gázt nem szabad oltani, mert összegyűlhet és berobbanhat.
   
A területet 300-400 méteres körzetben azonnal lezárták a hatóságok, és kiürítették a környékbeli épületeket. A polgármesteri hivatal dolgozói a Miskolc Holding Zrt. épületében kaptak helyet, ideiglenesen ott végzik a munkát.
   
A lakók egyelőre nem mehetnek vissza otthonaikba, csak akkor, ha teljesen megszűnik a veszélyhelyzet.
   


Csiba Gábor, a Borsod megyei kórház főigazgató főorvosa az MTI-nek azt mondta, mindkét sérült másod-harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, állapotuk életveszélyes. Az egyikük testfelületének 75 százaléka sérült meg, a másikuké 50 százalékban égett meg. Állapotukat súlyosbítja, hogy a légzőszervük is megégett. A kritikus időszak három-négy nap - tette hozzá a főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!