Rendőrségi

2011.08.23. 09:38

Mérgezőek az múzeumokból ellopott orrszarvútülkök

Arzénnal preparálták több mint 100 éve az ország több pontjáról ellopott orrszarvútülköket, ezért nagyon mérgezőek - olvasható a Népszava keddi számában.

MTI

A napilap információi szerint a tülköket azért lophatják Európa-szerte, mert feltehetően "kuruzslás céljából" megőrlik és elfogyasztják őket, ami rendkívül veszélyes lehet az arzén miatt.
   
Az MTI megkereste a Magyar Természettudományi Múzeumot, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy a trófeákat valóban arzénnal ecsetelték a bőr alatt, ami a ma használt anyagokkal szemben nem bomlik le, hiszen nehézfém.
   
Csorba Gábor, a múzeum emlősgyűjteményének vezetője elmondta: feltehetően a tülköket is arzénnal kezelték, hiszen vannak olyan kártevők, amelyek megrongálják a szarut is.
  
 A szarv elfogyasztása ezért mindenképpen veszélyes és mérgező, még az érintése után is kezet kell mosni - fűzte hozzá.
  
 A nátrium-arzenitet még a 60-as és a 70-es években is használták preparátumok kezeléséhez, de mára kivonták a forgalomból - mondta.
    
A balatonedericsi Afrika Múzeumból és a Természettudományi Múzeumból is rendkívül értékes orrszarvútülköt loptak el; szakértők szerint a zsákmány értéke több tízmillió forint.
   
Hasonló esetek ebben az évben már több alkalommal történtek Európa több országában. Július elején - két alkalommal is elloptak egy kitömött orrszarvúfejet egy belga múzeumból. Június közepén pedig a lüttichi természettudományi múzeumból vittek el egy orrszarvúfejet.
   
Futtató Norbert, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese a magyarországi rablások után azt közölte, hogy a nyomozás érdekeire való tekintettel hírzárlatot rendeltek el az ügyben.
   
A Népszava szerint feltehetően nemzetközi bűnbanda garázdálkodik Magyarországon.
   
Az orrszarvútülköt a hagyományos keleti gyógyászatban porrá őrölve fájdalom- és lázcsillapítóként, valamint nemivágy-fokozóként (afrodiziákumként) is árulják nagyon magas áron.

Az előzményekről a kapcsolt anyagokban olvashat bővebben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!