Rendőrségi

2009.07.06. 05:29

Mi lesz a pákozdi 202 hektár sorsa?

Eger - Előzetes információink szerint ma délelőtt kezdődik meg a Heves Megyei Bíróságon az a per, amelyben a pákozdi 202 hektáros ingatlan eladásának körülményei tisztázódhatnak.

Kovalcsik Katalin

Mint arról már többször hírt adtunk, a 2006-ban eladásra meghirdetett 202 hektárnyi területet, amely közigazgatásilag Pákozdhoz tartozik, egy fehérvári vállalkozó vásárolta meg. A vevő golfpályát, turisztikai attrakciót szeretett volna létrehozni a területen, ám egyelőre nem tud mit kezdeni tulajdonával. A terület eladása előtt honvédségi használatban volt, lőtérként üzemelt, de amikor eladásra hirdették, már rét, szántó, erdő, legelő kategóriában tüntették fel. A vállalkozó csak akkor vághatott volna bele tervei megvalósításába, ha előtte mentesíti a földet a veszélyes tárgyaktól, ehhez viszont arra volt szükség, hogy kivonják a művelésből a területet. Miközben mindez zajlott, kiderült, hogy kérdéses részt becsatolják a Natura 2000 természetvédelmi programba. Ez azonban azt jelentette, hogy érintetlenül kell hagyni a több száz hektárt.

A területet egy évre - a mentesítés idejére - a székesfehérvári földhivatal kivonta a művelés alól, ám ezt a döntést az ügyészség megvizsgálta, törvénysértőnek találta és óvást nyújtott be ellene. A bíróság döntése szerint vissza kellett vonnia a földhivatalnak a pákozdi ingatlanról szóló határozatot.

A történet ebben a stádiumban még nem feltételezett bűncselekményről szólt, azonban az ügyészség arra a következtetésre jutott, hogy a földhivatal nem jogértelmezési tévedés eredményeként, hanem a földhivatalt felügyelő államtitkárnak a jogellenes befolyására hozott törvénysértő határozatot . A nyomozást az ügyészség Benedek Fülöp volt államtitkár, egy munkatársa és a Fejér Megyei Földhivatal volt vezetője ellen folytatta. A nyomozás befejezte után az ügyészség átadta az iratokat a bíróságnak - hivatali visszaélés vádjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!