Az egyik verzióval könnyebb elbánni

2019.05.11. 16:15

Különleges zöldség az asztalon, avagy: ettől lemegy spárgába!

„János-napig ne feledd, hét héten át a spárgát edd!” – tartja egy német mondás a zöldségek királyáról. Ezúttal hússal kínáljuk, hogy még laktatóbb (és sokak számára elfogadhatóbb) legyen!

Szanyi-Nagy Judit

Összhangban a csirke, a spárga és a szalonna – kinézetre sem utolsó

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Ha a spárgapalettát megvizsgáljuk, azon lila, fehér és zöld változatokat találunk. Ritkán az úgynevezett thai spárga is elérhető itthon, ez egy vékony, zöld síppal rendelkező verzió. A legismertebb a fehér és a zöld spárga, melyek – meglepő módon – színükről kapták nevüket. Előbbi a föld alatt nő, teljesen fehér színű, és bár lágy, kellemes ízű, kevés vitamint tartalmaz. Mindemellett esetében a jó ízvilágért meg is kell dolgozni: fás szárait el kell távolítani, s egy erre alkalmas célszerszámmal a teljes növényt meg kell hámozni! A fehér változat már-már ikertestvére a lila spárga – felhasználási módjuk megegyezik –, a kettejük közötti különbség abban áll, hogy utóbbi halványlila színű, csúcsai kitüremkednek a földből, aromája pedig markánsabb.

Nagy kedvencünk a zöld spárga, amely a föld felett nő, s épp emiatt egy olyan zöldség, amely kellemes ízvilágával igazi vitamin- és ásványianyag-bombaként megdobogtatja a szívet. Mármint csaknem szó szerint értve: jó vízhajtóként ismert, s így a keringésre is jótékony hatással van – ezzel áttételesen tehermentesítve az emberi test motorját. Gasztronómiai szempontból pedig könnyebb vele (el)bánni, mint fehér és lila testvéreivel, hiszen a zöld spárgának elég csupán a fás végeit letörni, a zsenge darabokat meghámozni sem kell! A „fátlanítás” egyszerű procedúra: a spárga szárát, a sípot meghajlítjuk, s ahol törik, onnantól felfelé használjuk csak a növényt (a fejét is!), az alsó részét pedig kidobjuk.

Baconbe tekerve

Amennyire könnyű elkészíteni, épp annyira ízletes rágcsálnivalót vagy főételt – kinek mi – kapunk: így készül a baconbe tekert spárga.

Hozzávalók (4 adaghoz): 12 darab zöld spárga és 4 szelet bacon. A spárgák fás száraitól a már ismert módon megszabadulunk, az így kapott részeket megmossuk, majd a hármasával összeállított növényeket egy-egy szelet baconbe tekerjük. Négy csomagot kapunk. Ezeket sütőpapírra, 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tesszük – miután a spárgák fejét enyhén bekentük olívaolajjal. (Tényleg elég egy leheletnyi olajat ráönteni, hiszen a bacon zsírja sütés közben átjárja a spárgát.) Mintegy tizenöt perc alatt készre sütjük. Hozzá kínálhatunk hollandi mártást vagy más köretet, például burgonyapürét. Ízletes megoldás, ha a 15 perc letelte után a spárga kilógó végeit megkenjük egy kis mézzel, majd öt percig továbbsütjük. Ez az édes-sós kettősét kedvelőknek ajánlott étel.

A bacont a sípok köré tekerjük, a növény lefejezésétől pedig eltekintünk
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Töltött-tekert csirke

A csirkében az a jó, hogy ezerarcú, vagyis számtalan úton-módon elkészíthető. Ezúttal nemcsak baconbe tekerjük, de spárgával is megtöltjük!

Hozzávalók: 4 közepes szelet csirkemell, 12 darab zöld spárga, 8 szelet bacon, ízlés szerint só, bors, valamint olaj.

A fás rész eltávolítását követően a spárgákat megmossuk, s mintegy tíz perc alatt puhára pároljuk. Amíg elkészülnek, előkészítjük a csirkemellet: a filét egy éles késsel megnyitjuk, felénk néző oldalát egy háztartási fóliával letakarjuk, így klopfoljuk laposra – elkerülve a hús nagymértékű roncsolódását. A szeleteket sózzuk, borsozzuk. A párolt spárgákat (a csirke méretétől függően három-négy darabot) nem a hús hosszanti irányával párhuzamosan, hanem arra merőlegesen tesszük annak közepére, így tekerjük fel a filét, jó szorosan! Erre kerül a bacon, szintén feszesen. A szalonnák végét érdemes megtűzdelni fogvájóval vagy hurkapálcával, hogy az étel sütés közben ne essen szét.

Egy serpenyőben olajat melegítünk, abba tesszük a tekercseket. Azokat bizonyos időközönként gondosan megfordítjuk, hogy a hús minden oldala alaposan átsüljön. A tálalásnál előbb kivesszük a tartóelemeket, majd a tekercset srégen feldaraboljuk – így kapunk mutatós szeleteket. Ha az ételt felturbóznánk, reszeljünk vagy fektessünk sajtot a csirkébe, a spárga mellé.

Összhangban a csirke, a spárga és a szalonna – kinézetre sem utolsó
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Tippek: bírja a hideget!

A spárga akkor zsenge, ha körmünket a sípba mélyesztve roppanó hangot hallat. Hamar romlik, ezért érdemes annyit venni belőle, amennyit biztosan felhasználunk. A hűtőben két-három napot bír – ehhez a végeit csavarjuk egy kissé vizes papírba vagy rongyba. A mélyhűtést azonban nagyon jól tűri, tisztítva akár fél éven át is felhasználható. Igazi szezonja májusban van, de rendszerint június közepéig megtalálható a boltokban, piacon.

Nyersen is fogyasztható, így a zöld spárga íze a zöldborsóéhoz hasonló. Felhasználás előtt minden esetben mossuk meg! Legegyszerűbb elkészítési módja, ha öt–tíz percre (citromos, cukros) forrásban lévő vízbe rakjuk, majd kevés vajon átsütjük. Főzési, sütési ideje negyedóra körül mozog, ha ennél hosszabb ideig készül, hajlamos szétesni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!