A zsenge zöldség különleges ételek alapja lehet

2019.06.19. 20:00

Itt a nyár kezdetének hírnöke: ettől nem borsózik a hátunk!

Gondolta volna, hogy a borsó tortába és palacsintába is kiváló töltelék? Nem? Pedig díjnyertes étel válhat belőle! Összeállításukban kreatív megoldások közül szemezgethet, ha új ételt készítene a zöldborsóból.

Szanyi-Nagy Judit

Kupájával a büszke palotavárosi csapat, balról a második Skuba Antalné „főszakács” Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A hétvégén Feketehegy–Szárazréten megtartott V. Borsófesztivál nem kevés különlegességet tartogatott. Az itt elkészült ételek egy részének receptjét, elkészítési módját a készítők nem voltak restek megosztani velünk!

Mutatós előétel

A szintén nem mindennapi borsós csirke brassói és borsóraguleves mellett egy igazán mutatós előétel is a tányérokra került. Nevén nevezve zöldborsópürével töltött (rántott) tojáshad volt ez.

A díjnyertes borsópörkölt olaszosan: húsgombóccal és szélesmetélttel
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Almási Györgyné, a székesfehérvári Borsószemek nevű baráti társaság „főszakácsa” lapunknak elmesélte az elkészítés menetét. Eszerint a kívánt mennyiségű tojást keményre főzzük, hideg vízben lehűtjük, majd meghámozzuk, hosszában kettévágjuk. A sárgáját kivesszük, annak helyére töltjük majd a különleges pürét. Ehhez a sárgáját összekeverjük a kívánt mennyiségű hagymával, snidlinggel, uborkával, majonézzel, mustárral, zöldség zöldjével, valamint a pürésített, puhára főzött borsóval. Hogy a kívánt ízt, állagot elérjük, a krémet folyamatosan kóstolgassuk! A csapattagok a mennyiséget tekintve 11 darab tojást főztek, ahhoz egy jó maréknyi borsópüré készült. Receptjüket – amely hasonlóképpen olajbogyóval is készülhet – már csak azért is érdemes kipróbálni, mert az öt év alatt négy alkalommal a dobogó minden fokán, sőt még különdíjasként is kitűntek a tagok.

Kupájával a büszke palotavárosi csapat, balról a második Skuba Antalné „főszakács”
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Egy gulyásnyi borsó

A Pusztaszabolcsról első alkalommal a fesztiválra érkezett Borsikák kertbarát csapata a zsűritől második helyezést, a közönségtől pedig különdíjat érdemelt. Szöllősi Hajni blogger külön kiemelte a borsógulyásban található hús állagát, amely az étel elkészültekor is „gyönyörű volt”. Lássuk, miként készül ez a finomság, amely nem mellesleg saját „találmány”!

Sztupa Gergely főszakács instrukciói alapján (tíz főre elegendő mennyiséghez) előbb 20–30 dkg, vagyis két-három fej, apró kockára vágott hagymát kacsazsíron megpirítunk, így dinszteljük, nem sütjük, hogy a hagyma ne menjen szét! Erre kerül a felkockázott marhalábszár, melyet fehéredésig pirítunk. Utána egy fej, szintén apróra felkockázott TV (tölteni való) paprikát adunk hozzá, ezt összedinszteljük, majd mindehhez két darab közepes méretű, aprított paradicsomot adunk. Ízlés szerint borsot, egy kevés köményt, babérlevelet teszünk a gulyáshoz. Ezt követően annyi vízzel öntjük fel, hogy a folyadék éppen csak ellepje a hozzávalókat. A marhának idő kell, vagyis az ételt csaknem egy órán át pároljuk.

Színes előétel a tányéron: zöldborsópürével töltött (rántott) tojáshad
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ha az idő letelt, hozzátesszük a zöldségeket: egy nagyobb mennyiségű zöldborsót, három-négy szál sárgarépát, három-négy szál petrezselyemgyökeret, egy kevés zellert (akár zellerlevelet is), s ezt főzzük készre. Fél órával az étel elkészülte előtt pirospaprikát adunk hozzá, valamint a kóstolást követően ízlés szerint pótoljuk a sót, borsot. Csipetkével még tartalmasabbá tehetjük a gulyást: a tíz főre két tojásból (és természetesen liszt, só hozzáadásával) készült betétet 99 százalékos elkészültségnél adjuk az ételhez, amely öt–tíz percen belül elnyeri végleges formáját.

Gergely tanácsai alapján főzés közben a tűzre (főként szabadtéren) nagyon oda kell figyelni: amikor a hús abálódik, a lassú tűz ajánlott, amikor pedig a zöldség belekerül az ételbe, a tűz intenzívebb lehet. Eztán javallott újra visszavenni a hőből, hogy a borsógulyás szép lassan főjön, hasonlóan a babgulyáshoz. Az étel egy nagyon kevés kakukkfüvet is elbír (tényleg óvatos adagolással, mert az íze intenzív).

Ó, az a bizonyos pusztaszabolcsi borsógulyás! Benne marhalábszár kapott helyet
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Húsgombóccal, tésztával

A palotavárosi Fortuna csapat étele győzött, húsgombóccal és szélesmetélttel gazdagított borsópörköltet készítettek, mellé borsóval készült pogácsát kínáltak. Nagy Istvánné, Stéger Jánosné és Tóth Tiborné mellett Skuba Antalné vett részt az étel elkészítésében, a folyamatról ő beszélt lapunknak.

Előbb pörköltalapot készítünk: ehhez hagymát, paprikát, paradicsomot és zsírt használunk, a zöldségeket megpirítjuk, pirospaprikát teszünk rá, majd hozzáadjuk a zöldborsót. Ezt annyi vízzel öntjük fel, hogy az a borsót ellepje. Amikor felforrt, beletesszük a darált sertéshúsból, illetve a 3 beáztatott zsemléből, 2 tojásból és fűszerekből (só, bors, pirospaprika, fokhagyma) gyúrt gombócokat. Ezt addig főzzük, amíg a víz el nem párolog (a borsó is levet enged!). Hozzá bolti tésztát tálalunk.

Így értékelt Szöllősi Hajni blogger és Boda János gasztronómus
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!