disznóságok

2020.02.19. 17:19

Erdélyben népszerű ételek is készültek a kislángi kolbásztöltő fesztiválon

Nemcsak kis lángot, de kemencét is igénybe vettek hétvégén a serény sütők a jubileumi kolbásztöltő fesztiválon.

Szanyi-Nagy Judit

Domokos László erdélyi származású színész (balra lent) sztárséfként készítette el a székelyföldi különlegességeket.

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A főbejárat közelében Domokos László színész tüsténkedett: hatalmas kondérban világos színű levest kevergetett. Hosszan időzött itt, de néha a kemencéhez sétált és abban ellenőrzött ezt-azt. Konkrétan a hagymás káposztaágyon „érlelődő” tarját és karajt. Sztárséf dukált a tizedik kislángi kolbásztöltő fesztiválhoz személyében. Ő pedig tüstént elfogadta a felkérést, hiszen Kisláng nagyon a szívéhez nőtt, mint lapunknak elmondta, lassan hazajár ide. Az itt megtapasztalt vendégszeretetet különösen kedveli.

A puliszka kifejezetten a kislángiak kérésére készült el a fesztiválon

– A disznóvágás, a kolbásztöltés Székelyföldön nagy ünnep. Ma már megszokott dolog, hogy levágunk egy disznót, de valamikor ez a család megélhetését jelentette. Ilyenkor a hagyományos disznótoros részeként káposztalélevest és mocskos tokányt készítünk, valamint néha előfordul még a puliszka is – mondta lapunknak az erdélyi származású színész.

Ugyanő az ételek elkészítési módját is megosztotta velünk.

Domokos László erdélyi származású színész sztárséfként készítette el a székelyföldi különlegességeket
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– A recept, az elkészítés októberben kezdődik: akkor kell elrakni a hagyományos erdélyi fejes káposztát, így jutunk hozzá a jófajta káposztaléhez, amely ilyenkorra, februárra, érett, savanyú lesz. A leves negyede ebből a káposztaléből áll. Emellett egy frissen vágott disznó levesnek való húsa is kell, olyan, amely nem száraz, inkább a szaftosabb rész. Plusz a csontok. Mindezt kifőzzük, utána sózzuk, borsozzuk, petrezselyemgyökeret, vörös- és fokhagymát teszünk hozzá. A csontokat kiszedjük, egyedül a húst tesszük vissza. A végén friss petrezselyemzölddel és káposztalével ízesítjük – mondta el Domokos László.

Csakúgy, mint a többi fogásnak, a káposztalélevesnek is nagy sikere volt
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A mocskos tokány esetében a zsiradéknak való tepertőt kisütjük, majd magát a tepertőt kiszedjük, valamint a zsírjából is kanalazunk, ha sok. Ezt követően nem a hagymát, hanem a kockára vágott húst pirítjuk le, ezután adjuk hozzá a hagymát. Miután az egész levet ereszt, bepaprikázzuk és kifőzzük. A mennyiségeket tekintve 1 kiló disznóhúshoz 8-10 főre elegendő leves illik, amely bő fél liter káposztalét, 3-4 petrezselyemgyökeret és egy hagymát jelent. Domokos László étele mind egy szálig elfogyott – ez mutatja az igazi sikert. A színész kísérőként pálinkát ajánlott a disznóságokhoz, hozzátéve: mindezt csak mértékkel fo­gyasszák az ínyencek! A disznóvágás lényege ugyanis az, hogy az eseményt mindenki egészségesen megússza, csak a főszereplő, a disznó kerüljön az asztalra – vagy az asztal alá…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!