A változatosság garantált

2018.02.14. 14:00

Kezdődik a böjt: ételek hús nélkül

Hamvazószerdával, azaz a mai nappal hivatalosan is megkezdődött a böjti időszak. Azonban a finom ételeket itt sem kell mellőznünk.

Szanyi-Nagy Judit

ghg

Forrás: shutterstock

– A hamvazószerdától húsvétvasárnapig tartó, évente változó dátumú böjti időszak a római katolikusoknál enyhébb, a görög katolikusoknál szigorúbb előírást takar – részletezi megkeresésünkre Szemere János plébános.

Mindez azt jelenti, hogy míg a római katolikusok esetében a hús fogyasztása tiltott, addig a görög katolikus híveknek az állati eredetű ételeket, alapanyagokat is mellőzniük kell étrendjükből. Ez magában foglalja a tejet és a tojást is. Sőt, a görög katolikusok esetében az időtartam is hosszabb: a nagyböjt hamvazószerda előtt két nappal, azaz hétfőn kezdődött.

– A nagyböjti fegyelem két napon igazán szigorú: ma, hamvazószerdán és nagypénteken, azaz a húsvét előtti első napon. Ezen a két napon a 14 év felettiek nem ehetnek húst, a 18 és 60 év közöttiek pedig ezen túlmenően csak háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól. De azt sem árt kiemelni, hogy a húsféléket a nagyböjti időszak minden péntekén elkerüljük – hangsúlyozza a plébános.

Mindenesetre az egyház megengedőbb lett a húsfogyasztással kapcsolatban: korábban a római katolikusok sem ehettek állati eredetű ételeket. Ma már egy rántott sajt (krokettel, majonézzel) alapját képezheti a böjtnek, de a hal (mint hidegvérű állat) fogyasztása is megengedett.

– A vér az Ószövetségben az élet szimbóluma volt. Annak fogyasztását az akkori törvények tiltották, hiszen az élet Istené, tőle kapjuk

az erőt, ő rendelkezik az élet felett. A húsevés mellőzésével lemondunk az erőről, mert azt Istentől várjuk – magyarázza Szemere János, hozzátéve: a böjt inkább lelki természetű „szokás”, célja, hogy felébressze az emberben az Istenhez fordulás iránti vágyat.

Ugyanezt erősíti meg Imre Bálint esperes is, aki azt mondja: a böjt a lelki elcsendesedés idejét jelenti. A református híveknél éppen ezért kevésbé jelenik meg a böjt az étkezésben – bár ez tájegységenként változó lehet.

A böjti időszak hús nélküli ételei is színesek, látványosak és finomak lehetnek Fotó: Shutterstock

Segítségül két recept a nagyböjti időszakhoz:

Tarhonyaleves

Egy közepes vöröshagymát apróra vágunk, majd olajon megdinszteljük. Levesszük a tűzről, megszórjuk 1 teáskanál fűszerpaprikával, belekeverünk 4 dkg sárgarépát, 4 dkg petrezselyemgyökeret, egy kevés petrezselyemzöldet, majd megsózzuk. Felöntjük egy liter vízzel, és puhára főzzük. Ezután 20 dkg felkockázott burgonyát és ízlés szerint egy-két evőkanál lecsót adunk az ételhez. Eközben száraz serpenyőben megpirítunk 4 dkg tarhonyát, amit a levesbe szórunk, és a többi alapanyaggal együtt puhára főzünk.

Gombás-paradicsomos tészta

Serpenyőben kis olajon megsütünk három bögre felszeletelt gombát, majd hozzáadunk 12 dkg paradicsompürét, s úgy pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy az ellepje, ízlés szerint hozzáadunk oregánót, majd félig lefedve pároljuk. A sűrű szószba beleszórunk 3 bögre száraztésztát, majd az ételt 3 bögre vízzel felöntjük. Ízlés szerint sózzuk, sokszor kevergetjük, így főzzük készre. Vigyázzunk, az alja nehogy odakozmáljon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!