gasztrománia

2020.08.15. 12:00

Amikor minden alapanyag szükséges a hűs spájzból

Akad egy kis burgonya, cukkini, paradicsom és paprika a spájzban? Elő velük! Mellé a hűtő rejtekéből a virslit is fedjük fel!

Szanyi-Nagy Judit

Képünkön a külön főzött-sütött finomságok egybeöntve – így is fenségesek Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Ha mindent egybeveszünk – szó szerint –, úgy a legkönnyebb elkészíteni az egytálételt: egyszerűen megfőzzük a krumplit, pároljuk a cukkinit és a paradicsomot, paprikát, mellé a főtt virslit karikákra vágjuk és hozzáadjuk az egészhez. Az ízlés szerinti fűszerezést persze ne feledjük (sóval, borssal)!

Az alapanyagokból azonban cukkinis tepsis burgonya is készíthető, méghozzá a következőképpen.

Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 35 dkg cukkini, só, 2 dkg vaj, 5 dkg zsemlemorzsa, kakukkfű, bazsalikom, bors, 2 db paradicsom, 2 evőkanál mascarpone (vagy sajtkrém), 5 dkg feta sajt, 1,5 dl zsírszegény tejszín és 1 evőkanál reszelt parmezán.

Előbb a burgonyához és a cukkinihez nyúlunk, azokat megpucoljuk, majd 2,5–3 mm vastag karikákra szeljük. Óvatosan megsózzuk (tényleg kevés jusson rá a fűszerből, mert a feta is sós!), majd rétegezzük egy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsiben.

Fűszerként egy-egy összemorzsolt kakukkfűlevél, egy kevés bazsalikom és bors is kerülhet az ételre. A paradicsomkarikákat az egész tetejére helyezzük el, erre halmozzuk rá a mascarponét és a feta sajtot. Legvégül a tejszínt adjuk az összeállításhoz, amelyre további ízfokozóként parmezánt hintünk.

Képünkön a külön főzött-sütött finomságok egybeöntve – így is fenségesek Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük, az alufóliával letakart ételt a sütő középső rácsára tesszük, így készítjük mintegy 30–40 percen át. Miután letelt az idő, szabad utat engedünk a hőnek – levesszük a fóliát –, hogy az közvetlenül is érintkezhessen a tálunkkal, amelynek tartalmát további 5–10 perc alatt pirospozsgásra, ropogósra sütjük. Természetesen konyhánként hangolhatunk a burgonyás finomságon. Ízlés szerint bármilyen más zöldfűszert, akár még zúzott fokhagymát is használhatunk ízesítőként. Aki nem bízik a nyers krumplikarikákban, akár 55 percen át is sütheti az ételt a fólia alatt. Mi több, az egész kockázott vagy vékonyra szeletelt baconnel, valamint leheletnyi nyers vöröshagymával is megbolondítható, többrétegűen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!