gasztrománia

2020.08.30. 12:00

Angol teadélután, morzsapitével

Sokféle gyümölcsös sütemény létezik, ezek közül a morzsapite az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb.

Tihanyi Tamás

Ha ügyesek vagyunk a tálalással, a morzsapite elfogyasztása igazi angol teadélutánok hangulatát idézi fel.

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Minap vendégségbe voltam hivatalos, és a főétkezés után egy rendkívül egyszerű, ám annál finomabb sütemény került az asztalra. A neve: morzsapite.

Rögvest megkérdeztem a háziasszonyt, honnan a recept?

– Néhány évvel ezelőtt egy észak-londoni általános iskolában dolgoztam asszisztensként. A gyerekeknek, és persze nekem is, a nap fénypontja az ebéd lehetett volna, ha Jill, az iskola szakácsa tudott volna főzni, de nem tudott – mesélte vendéglátóm, miközben az utolsó szeleteket vágta ki a tepsiből. – Jill egyáltalán nem főzött ízletesen, így aztán azoknak az ételeknek tudtunk csak örülni, amelyeket nem volt képes túlságosan elrontani. Mert azért akadt ilyen, hiszen egy héten egyszer mindig készített klasszikus, angol almás morzsapitét. Minden esetben nagyon jó illatot árasztott, de friss vaníliamártás nélkül nem lettünk volna képesek megenni, pedig a mártást minden alkalommal leégette. A pitét egyébként az angolok legtöbbször vaníliamártással tálalják.Az eredeti, jól elkészített angol morzsasütinek varázslatos az íze!

Ha ügyesek vagyunk a tálalással, a morzsapite elfogyasztása igazi angol teadélutánok hangulatát idézi fel. Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mint oly sok nagyszerű és egyszerű ételt, az angol morzsapitét is a szegénység és a szükség szülte. Ez a fajta pite a második világháború idején terjedt el Angliában, abban az időben, amikor a pilóták a szigetországot védték a német bombázógépek elől, amikor a brit csapatok a sivatag porát taposták a távoli frontokon, amikor hiány volt mindenből, és a brit világbirodalom központjának ellátását konvojok biztosították az Atlanti-óceánon át. Nem volt elég hozzávaló a süteményekhez sem. A morzsapite egy rendkívül gyors és olcsó étel, amit édesen, de akár sósan is elkészíthetünk. Íme, a gyümölcsös változat…

Bármilyen gyümölcsöt felhasználhatunk a morzsapitéhez, ennek határt jószerével csak a fantáziánk szab. Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A gyümölcsalaphoz szükségünk lesz három darab édes almára, amit meg kell pucolni és fel kell darabolni. Kell még nagyjából 300 gramm szeder, málna vagy áfonya, ilyen gyümölcsöket akár az erdőt járva is begyűjthetünk. Vásároljunk egy citromot, aminek a héjára és a levére egyformán szükségünk lesz. Tegyünk az asztalra 150 gramm barnacukrot és fahéjat. A morzsához szükség van 350 gramm sima lisztre, 175 gramm hideg margarinra, 100 gramm barnacukorra, csipetnyi sóra.

Miként készíti vendéglátóm a morzsapitét?

Így mondta el:

– Egy tűzálló tálban keverjük össze a meghámozott, feldarabolt gyümölcsöket a cukorral, a citrom levével, héjával, és tetszés szerint szórjunk rá fahéjat. (Megjegyzem, hogy a tűzálló tálat nem szükséges kivajazni.) Külön tálban a morzsa hozzávalóit kézzel morzsoljuk el, majd szórjuk a gyümölcsös alapra. A tetejére tegyünk néhány késhegynyi margarint, és hintsünk rá kevés barnacukrot. Helyezzük felmelegített sütőbe, és ötven percig süssük. Jégkrémmel, vaníliamártással tálaljuk. Amit még én teszek hozzá az elmondottakhoz, az annyi, hogy bármilyen gyümölcsöt felhasználhatunk az étel elkészítéséhez, szilvát, körtét, meggyet, minél színesebb a kínálat, a végeredmény annál jobb. Adott esetben a többi érzékünk mellett még a szemnek is gyönyörködtető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!