Hosszú ideig készül, de megéri!

2019.06.01. 12:00

Recepttipp: tepsis alsó csirkecomb, vele sült színes zöldségekkel tálalva

A csirkehússal általában nem lehet mellélőni: míg a marha- vagy a sertéshús ízét nem mindenki kedveli, addig a csirke egy olyan alapanyag, amelyet majdhogynem mindenki szeret. Süssünk, főzzünk belőle jót!

Szanyi-Nagy Judit

Többféle zöldséggel variálható egytálétel

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A csirke legjava annak combja és melle. Ezúttal előbbiből készítünk egytálételt, ízlés szerinti alapanyagokból. A tepsis csirkecomb másfél órán át készül ugyan, de megéri rászánni ezt az időt, olyan laktató!

Hozzávalók 2 fő részére: 3-4 darab alsó csirkecomb, 3 darab közepes burgonya, 2 darab nagy édesburgonya, 4 darab közepes sárgarépa, ízlés szerint gomba, vöröshagyma, lila hagyma, 1 kevés étolaj, fél bögre forró víz, ízlés szerint só, bors, valamint ételízesítő vagy szárnyas fűszersó.

Egy fázisfotó: a csirkét nem a képen látható módon is el lehet készíteni, de még jobb, ha elősütjük
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A sütőt 240 Celsius-fokra előmelegítjük. Eközben a csirkecombokat nyakon öntjük egy kis olajjal, fűszerezzük (só, bors, ételízesítő/fűszersó), majd betesszük a sütőbe sülni: tíz percig az egyik oldalát, újabb tíz percig a másikat elősütjük. Eközben meghámozzuk, majd karikákra vágjuk a zöldségeket: a répát, a kétféle burgonyát és a gombát. Külön hőálló tepsibe is tehetjük ezeket (ez esetben külön fűszerezzük a zöldségeket), de a legjobb megoldás, ha a csirkecombok sütéséhez használt tepsit alkalmazzuk a következő körben. Vagyis: a csirkecombokat a húsz perc letelte után vegyük ki a sütőből, tegyük ki egy tányérra, s az így megmaradt páclébe öntsük a zöldségeket! Sózzuk, forgassuk meg őket, majd adjunk hozzájuk egy fél bögre forró vizet! Eztán fektessük rá a zöldségágyra a már pirosas combokat (a mellékelt fotón ez a szín nem látszik, mert elősütés nélkül is kipróbáltuk a receptet, ez azt ábrázolja)! A tetejét alufóliával fedjük le, 45 percig süssük így maximális hőfokon.

Többféle zöldséggel variálható egytálétel
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A 45 perc letelte után nézzünk a fólia alá: ha a répa puha, vegyük le a takarást, így fűszerezzük és süssük tovább még egy jó öt percig az egytálételt! A lényeg, hogy a zöldségek kellően puhák legyenek; a hús pedig akkor sült meg rendesen, ha könnyen leválik a csontról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!