2019.06.12. 15:00
A bodzafa ágáról szedett növény értékesebb, mint gondolnánk
A fehér virágba öltözött bokrok hívogatók az út mentén. A bodzából nem csak szörp készülhet – bizony kenyérre is kenhető!
A vajas-lekváros kenyér újragondolva: vajas-bodzamézes zsemle lett belőle
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap
Az ember, amit csak lehet, felhasznál a közvetlen környezetéből. Az udvaron árválkodó bodzavirág sorsa is ez lett: a sokak által ismert szörp helyett ezúttal bodzaméz készült a növényből. Könnyű elkészítés, egyszerű recept!
Hozzávalók: 30 darab bodzavirág (közepes, nagy méretűek; ha sok kisebbet sikerül szednünk, akkor lehet több is), 1 liter víz, 75 dkg kristálycukor és 1 citrom leve vagy citromsav.
A virágokat feltesszük nagy lángon főni az egy liter vízben, s a forrástól számítva harminc percen át főzzük azokat. Amikor a fél óra letelt, az egészet ászűrjük – így fél liter bodzafőzetet kell kapnunk. Ezt követően hozzáadjuk a cukrot és a citrom levét (vagy a citromsavat), majd az egészet további 45 percen át főzzük. Ne ijedjünk meg, habosodni fog, de ez teljesen természetes! Ilyenkor érdemes kisebb lángra venni a készülő édességet, közben pedig sokszor kevergessük.
Az elkészült mézet tiszta üvegekbe töltjük. A szín készítési alkalmanként eltérhet: ha több virágot teszünk bele, ha tovább főzzük vagy ha kevesebb citromot adunk hozzá, elképzelhető, hogy sötétebb vagy világosabb változatot kapunk. Az íz azonban mindig ugyanolyan jó, bodzás érzésű marad!