A finom, ropogós tésztát dió, mák, alma és lekvár dobja fel

2018.12.16. 10:00

Ezt a sütit nem lehet leszólni – Így készül a flódni

A zsidó konyhaművészet süteményei közül hazánkban leginkább a flódni ismert. Tipikusan nagyobb ünnepekkor készített finomság ez, hiszen a hozzá szükséges alapanyagok drágák, és a munka sem kevés vele.

Szanyi-Nagy Judit

A rétegek sorrendje receptenként változhat Fotó: Mindmegette

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Az alaprecept szerint a tésztához szükséges hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 7,5 dkg porcukor, 2 db tojássárgája, 1 csipet só és 13 dkg nagyon hideg víz. A diós töltelékhez 20 dkg finomra aprított dióra, 5 dkg durvára aprított mazsolára, 12 dkg cukorra, 10 dkg vízre és 1 csipet sóra van szükségünk. A mákos töltelékhez 17,5 dkg darált mák, 7 dkg cukor, 9 dkg víz, egy fél narancs reszelt héja, egy citrom reszelt héja és 1 csipet só kell. Az almás töltelékhez 1 kg hámozott, vékony szeletekre vágott almát, 1 evőkanál mézet, 1 csomag vaníliás cukrot, 1,5 dl fehérbort, 1 evőkanál fahéjat, 1-2 szem (mozsárban) őrölt szegfűszeget, 1-2 evőkanál édes morzsát és 1 csipet sót használunk. További töltelékként (szilva)lekvárt adunk hozzá; a kenéshez pedig 1 darab tojássárgája és 2 evőkanál tej az előírásos.

Az elkészítésnél előbb a tészta hozzávalóit dolgozzuk össze egy robotgéppel, a víz kivételével. Ezt követően adjuk hozzá apránként a vizet, és gyúrjuk össze az elegyet. Ezt öt egyenlő részre osztjuk, tepsi méretűre nyújtjuk, majd mindet sütőpapírra tesszük, egymásra pakoljuk azokat, és hűtőbe tesszük egy éjszakára.

A rétegek sorrendje receptenként változhat
Fotó: Mindmegette

A diós töltelékhez addig főzzük közepes lángon az összetevőket, amíg a cukor teljesen elolvad és a massza besűrűsödik. A mákos töltelékhez való alapanyagokat is közepes lángon főzzük össze 2-3 percig, amíg az egész buborékosan elkezd forrni. Az almás réteghez először kicsit megpároljuk az almát a mézzel, cukorral, borral, fahéjjal és a szegfűszeggel együtt, majd egy szűrőn mindezt lecsepegtetjük és hozzáadjuk az édes morzsát. A három tölteléket kihűtjük. Az első lapot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, rákenjük a diós tölteléket, rátesszük a következő lapot, majd megkenjük a mákos töltelékkel, rátesszük a harmadik lapot és az almás tölteléket, majd a negyedik lapra egy kisujjnyi vastagon megkent szilvalekvárt simítunk, végül pedig lefedjük az utolsó tésztalappal.

A rétegezés csúcsát tojássárgával kenjük meg, majd hűtőbe tesszük, hogy az alapok a töltelékkel együtt összeérjenek, megszilárduljanak. Ezt követően a süteményt 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, aztán 170 fokon további 45–50 percig sütjük. A tálaláskor kockára vágott szeleteket kínálunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!