sertéssült és savanyú káposzta

2018.10.13. 14:00

Gombóc, zsemléből – A pihe-puha knédli egy igazi cseh finomság

Édes és sós mártáshoz egyaránt kiváló köret a knédli. Nézzük, hogyan készül sertéssülttel és savanyú káposztával!

Szanyi-Nagy Judit

Sertéssült helyett kacsát is a tányérra tehetünk Fotó: WikiMedia

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Hozzávalók négy adag húshoz: 80 dkg sertéstarja vagy – lapocka, só, őrölt fekete bors, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál finomliszt. A húst dörzsöljük be a sóval, borssal, majd a feldarabolt hagymával együtt tegyük tepsibe. Öntsünk alá 1,5 dl vizet, majd süssük 200 fokon 90 percig. Szükség esetén pótoljuk a vizet, a húst locsolgassuk a szafttal. A megpuhult húst vegyük ki, tartsuk melegen, a szaftot pedig szűrjük át és sűrítsük be a liszttel.

A knédlihez 3 dl langyos tejben futtassunk fel 2,5 dkg élesztőt 1 teáskanál cukorral. Egy mély tálba tegyünk fél kilogramm réteslisztet, adjunk hozzá két teáskanál sót, egy tojást, majd a felfuttatott élesztőt. Ezt kézzel dagasszuk össze, majd nagyjából 10 perc múlva, ha a tészta elválik a kéztől és az edénytől, a masszát lisztezzük, és 20–30 percig letakarva kelesszük. Ha megkelt, borítsuk lisztezett deszkára, formázzuk henger alakúra, és tegyük lobogó forró vízbe. Az egyik oldalát 9 percig főzzük, ezt követően – ügyelve arra, hogy ne égessük meg magunkat – fordítsuk meg, és további 9 percig főzzük a másik oldalát is. Fontos: a vízbe nem teszünk sót, és a 9-9 percet is tartsuk! Amikor kivettük a forró knédlit, kenjük meg egy diónyi zsírral. Akkor szeleteljük fel, amikor picit kihűlt.

Sertéssült helyett kacsát is a tányérra tehetünk
Fotó: WikiMedia

Ezt követően aprítsunk össze 50 dkg savanyú káposztát, majd azt egy lereszelt burgonyával együtt keverjük össze egy lábosban. Ezt szórjuk meg fél teáskanál köménymaggal, öntsünk alá egy kevés vizet, és közepes tűzön pároljuk készre. Ízesítsük egy csipet sóval és egy teáskanál kristálycukorral, ezután tegyük adagonként a felszeletelt knédli és az elkészült hús mellé. A gombócokat öntözzük meg a liszttel besűrített szafttal. Ebből látni fogjuk, jól készítettük-e el a knédlit: ha az képes magába szívni a mártást, biztosan sikerrel jártunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!