Pénztárcabarát ételek

2018.01.18. 09:00

Olcsón jót főzni: nem lehetetlen

A január a háztartások számára általában a spórolós hónapok egyike – és ilyenkor bizony az ételek terén is vissza kell fogni magunkat.

Szanyi-Nagy Judit

 

Nem elég, hogy éppen csak elhagytuk a hónap közepét, de egy olyan időszakon vagyunk túl, amikor az ünnepek miatt sokat kellett költekeznünk. Ilyenkor elkélnek a spórolós receptek. A nagyi klasszikusai közül ezúttal két ételt hoztunk, a hagyományos mellett kicsit újragondolva azokat.

Sajtos-tejfölös tészta

Hozzávalók két adaghoz: víz, 1 evőkanál étolaj, 1 teáskanál só, 40 dekagramm penne (vagy lényegében bármilyen más tészta), ízlés szerint tejföl, sajt (utóbbiból érdemes 25 dekagrammal számolni).

A tésztát az enyhén sós, kicsit étolajos vízben megfőzzük, majd ha puhára főtt, leszűrjük.

Aki húst is szeretne tenni hozzá, 10 dekagramm húsos szalonnát vágjon kockára, majd egy kevés olajon pirítsa meg azt. A már tányérra kiszedett, tejföllel és reszelt sajttal összekevert tésztához adjuk hozzá a pörcöket.

A sajtos-tejfölös tészta természetesen szalonnapörccel az igazi. Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Csőben sütve

A sós, forró vízben kifőtt tésztát összekeverjük a sajttal és a tejföllel, még mielőtt a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tennénk. Az összekeverést követően érdemes még egy kevés sajtot a tészta tetejére tennünk, már csak azért is, mert az étel így kap szép színt.

A sütőben addig sütjük, amíg a teteje piros nem lesz. Aki szeretne, szalonnapörcöt is keverhet a csőben sült sajttos-tejfölös tésztába.

Klasszikus túrógombóc

Egy edényben villával törjünk össze 50 dkg túrót. Ehhez keverjünk hozzá 10 dkg búzadarát, majd egyesével három darab tojást. A masszához adjunk 3 dkg cukrot. Egy másik edényben forraljunk fel sós vizet, amelybe tegyük bele a túrós masszából formált gombócokat. Ha azok feljönnek a víz felszínére, onnantól még öt percen át főzzük, majd emeljük ki azokat.

Ezután 1 evőkanál vajat forrósítsunk fel egy serpenyőben, és öntsünk rá annyi zsemlemorzsát, amennyit a vaj felszív. Kicsit pirítsuk meg, majd forgassuk bele a gombócokat. Az édesítéshez használhatunk porcukorral elkevert tejfölt és lekvárt is.

Képünkön a porcukorral megszórt túrógombóc látható. Olcsón újragondolhatjuk ezt is! Fotók: Szanyi-Nagy Judit

Sült gombócok

Robotgép segítségével három tojást, három evőkanál cukrot, egy citrom héját és egy csipet sót felhabosítunk, majd 50 dkg túrót és 15 dkg búzadarát adunk hozzá. Az összetevőket krémes állagúra keverjük, s ízlés szerint mazsolát rakunk hozzá. A masszát tegyük két órára hűtőbe.

Ezt követően vizes kézzel gombócokat formázunk, azokat kivajazott tálba tesszük. Egy másik tálban 2 tojást, 2 evőkanál porcukrot, 4 deciliter zsíros joghurtot és egy kis vaníliaaromát keverünk össze, amivel leöntjük a gombócokat. Az ételt 30-40 percig, 180 fokos, előmelegített sütőben sütjük meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!