A karácsony egyik étele

2017.12.03. 10:00

Változat töltött káposztára

A Karácsonyi ételek könyve című receptkönyvünkből választottam ezt a receptet az ünnepi asztalra. Beküldő Jákfalvi Bettina, Szőcéről.

FMH-információ

káposzta

Hozzávalók: 1,5 kg savanyú káposzta, 12 db savanyított káposztalevél, 80 dkg sertéscomb és -lapocka vegyesen, 40 dkg füstölt oldalas, 1 szál füstölt kolbász, 20 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 12 dkg rizs, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fűszerpaprika, 4 babérlevél, só, bors, 2 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál liszt.

A füstölt húst előző nap beáztatjuk, másnap feltesszük főni. Addig főzzük, amíg félpuha lesz, kb. egy-másfél órát. A rizst félig megfőzzük, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A savanyú káposztát mossuk át, tegyük félre. A vöröshagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk. Kis lángon kiolvasztjuk a szalonnát, a pörcöket kivesszük és félrerakjuk. A szalonna zsírján üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáöntjük a rizst, a vöröshagymát, a szalonnapörcöket, a zúzott fokhagymát, egy kávéskanál borsot, 2 kávéskanál sót és egy csapott evőkanál fűszerpaprikát. Öntünk hozzá 0,5 dl vizet, és alaposan összedolgozzuk. (A víz a tojás helyett van. A tojás keményíti a tölteléket, ha vízzel keverjük, puhább marad.)

A tölteléket 12 felé osztjuk, és a levelekbe csavarjuk. Fogjunk egy óriási fazekat, tegyünk az aljára egy sor savanyú káposztát. Arra kerüljön egy adag töltelék, pár darab a kolbászból és néhány füstölt oldalas. Tegyünk rá még egy adag savanyú káposztát, tölteléket, húst és kolbászt, és ezt addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Apró káposzta kerüljön a tetejére, és emeletenként jöhet egy-két babérlevél. Felöntjük a füstölt oldalas főzővizével, hogy ellepje. Közepes lángon főzzük jó 2 órán keresztül. Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni. Utána szétszedjük – óvatosan kiemeljük belőle a töltelékeket, vigyázva, hogy ki ne essenek a káposztalevélből. Félretesszük. A zsírt megolvasztjuk, szórunk rá pirospaprikát és egy evőkanál lisztet. Vízzel felengedjük – olyan sűrűnek kell lennie, mint a tejföl –, és berántjuk az apró káposztát. Tálaláskor alulra tesszük az apró káposztát, rá a töltelékeket, mellé az oldalast és a kolbászt. Tejföllel koronázzuk, friss házi kenyérrel tálaljuk.

Egy tányér ínycsiklandó töltött káposzta, kolbásszal, tejföllel meglocsolva

Töltött káposzta másként

Hozzávalók: 70 dkg darált sertéscomb, 1 füstölt csülök, 1 nyers csülök, 50 dkg füstölt oldalas, 50 dkg nyers oldalas, 2 pár debreceni, 1 szál lángolt kolbász, 25 dkg füstölt szalonna, 15 db savanyú káposztalevél, 2 kg savanyú káposzta, 2 db vöröshagyma, 3 tojás, 3 ek zsír, 2 ek liszt, 2 ek pirospaprika, só, őrölt bors, 1 bögre rizs, tejföl a tálaláshoz.

Elkészítés: Elkészítjük a tölteléket: a hagymát felaprítjuk, a zsír felén megdinszteljük, a darált húshoz adjuk a pirospaprika felével, hozzákeverjük a megmosott rizst és a három tojást. Egy csapott ek sóval és egy kk őrölt borssal ízesítjük. A káposztalevelek vastag ereit levagdossuk, mindegyikbe három ek tölteléket teszünk, becsavarjuk, a két végét visszahajtjuk. A csülköket a csontról levagdossuk. A kolbászokat, az oldalast és a szalonnát felvágjuk. Egy 10 literes fazék alját kibéleljük a bőrével együtt vékonyra szeletelt füstölt szalonnával, rádobáljuk a káposztáról levagdosott részeket, egy sor apró káposztát terítünk rá, majd egy sor töltelék következik. Rápakoljuk a felvagdosott húsok harmadát. Megint egy réteg apró káposzta, rá egy réteg vegyes húsféle, újra egy réteg káposzta, végül a megmaradt töltelék. A tetejére apró káposzta jön, rárakjuk a maradék húst, felöntjük vízzel. Lassú tűzön két és fél órát főzzük. Majd berántjuk: a maradék zsírral és két evőkanálnyi liszttel világos rántást készítünk, ráhintjük a pirospaprikát, hideg vízzel felengedjük, kefirsűrűségűre kevergetjük. A káposztára locsoljuk, hogy mindenhová jusson. Felforraljuk, hagyjuk hűlni. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!