Receptek

2017.08.29. 13:55

Buborék kalács - így is lehet kalácsot sütni

MAGYARALMÁS Ebben a kalácsreceptben semmi különleges nincsen. Egyedül a sütési módja miatt néz ki különlegesen.

hb

Lássuk is a hozzávalókat: 1/2 kg átszitált liszt, 3,5 dl langyos tej, 50 gramm puha vaj, 1 tojás sárgája, 2 evőkanál cukor, 20 gramm friss élesztő, 1/2 mokkáskanál só, 3 evőkanál keserű kakaópor.

Az élesztőt a langyos tejben kis cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a vajat, a tojás sárgáját, a cukrot, a sót és a maradék tejet. Annyiban tértem el a recepttől, hogy 3 evőkanál cukrot tettem hozzá, a kettőt kevésnek éreztem. Dagasztjuk, majd meleg helyen kelni hagyjuk. Mikor már szépen feljött a tészta, kétfelé vesszük. Az egyik fele marad fehér, a másikba belekeverjük a kakaóport.

A frissen kisült buborék kalács - a gombócokat megtöltve tovább ízesíthetjük Fotó: A szerző

Egy tűzálló tálat kivajazunk, majd a tésztából diónyi nagyságú gombócokat készítünk. Felváltva rakjuk a gombócokat a sütőedénybe. A tetejét az egy tojás fehérjével kentem le. Kelni hagyjuk, majd közepes lángon megsütjük. Én ilyenkor már úgy szoktam keleszteni, hogy a sütőt 50 C-fokra állítom, és berakom a tésztát. Mikor megkelt, felemelem a hőfokot. Ez esetben 160 C-fokra állítottam, körülbelül egy órát sütöttem.

Nekem nem volt elég édes. Viszont vajjal és lekvárral így tökéletes a recept. Aki viszont üresen szereti a kalácsot, annak több cukrot javaslok.

A gombócokat meg is tölthetjük, túróval, dióval, mákkal. Így is nagyszerű kalács készülhet. Mehet bele mazsola, reszelt citromhéj, ki mit szeret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!