Receptek

2014.08.13. 19:30

Füstölt pisztráng Katona-módra

Nagybaracska - A jó Isten tenyerében vagyunk. Ez már bizonyos. E szavakkal kezdte beszédét Király Sándor nagybaracskai polgármester a szombati Sobri Kupa megnyitóján.

Zsigó Ferenc

- A korábbi évekhez képest kevesebben neveztek az idén, de nem csoda ebben a változékony, szeszélyes nyári időszakban. Ennek ellenére nem csalódtunk. Remek főzők, még remekebb halak jellemzik a mai gasztrokulturális rendezvényt - összegzett Jászai Zoltán, a zsűri elnöke a 26. Sobri Kupa főzőverseny zárásakor. Hozzátette: A létszám ellenére a tavalyinál erősebb mezőnyt képviseltek a főzők. A finom halászlékban érezhető volt a kiváló minőségű alföldi paprika, a jó minőségű baracskai hal és a hozzávalók megfelelő aránya. Összességében az idei verseny is bebizonyította Farkas Sobri Jóska bácsi, a verseny névadójának kedvenc mottóját: A bajai halászlé híres, a baracskai halászlé finom.

A nyéki Katona Péter

 

Valamennyi főző 3 darab baracskai halból főzhette meg a dunai halászlét a Sobri-féle recept szerint. A halak kétnyáriak, fiatalok, de nagyon jóízűek. A Sobri-kupa amellett, hogy gasztrokulturális rendezvény, valóban egy szakmai verseny, hiszen itt igazi hozzáértő mesterek mérik össze tudásukat. Az idei versenyre összesen 43 dunai halászlét és 16 vegyes halat készítettek. Az itt főzött remekműveket érdemes volt megkóstolni, hiszen amellett, hogy pompás ízesítésűek voltak, látványuk is magukért beszélt.

Katona Péter Kápolnásnyékről vegyes hal kategóriában nevezett remekművével. A produkcióra hetekig készült, még verset is faragott.

- A tálnak címet is adtam, az ördög órája. Füstölt pisztráng helyezkedik el zöldségágyon. Mellé háromféle mártást kínálok. Tulajdonképpen a vegyes hal találmányomat szeretném csúcsra vinni, vagyis nyerni vele. Most szó szerint szorít az idő, hiszen 13 óráig le kell adni és még egy dunai halat is meg szeretnék főzni.

A kápolnásnyéki Katona Péter végül a vegyes hal kategóriában első lett az idei Sobri Kupán. (Forrás: baon.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!