Receptek

2013.12.03. 18:55

A többször felmelegített töltött káposzta az igazi finomság

Közeleg az idő, amikor a gondos háziasszony összeállítja az ünnepi menüt, hogy időben be tudjon szerezni hozzá mindent.

Kovalcsik Katalin

A hagyományos karácsonyi menüsor elmaradhatatlan alkotója sok családban a töltött káposzta. Néhol édes káposztából készítik, édes levelekbe göngyölik a gombócokat, másutt a savanyú káposzta adja az alapízt a fűszerek mellett. A veszprémi Hadnagy Imréné ajánlása a savanyított káposztához kapcsolódik. Kell az ételehez egy kilónyi savanyú káposzta, fél kiló darált hús, fél kiló oldalas vagy lapocka, 10-15 deka rizs, vöröshagyma, 2 egész tojás, só, bors, őrölt köménymag, őrölt fűszerpaprika.

A káposztát bő vízben feltesszük főni. Kóstoljuk meg mennyire sós, mennyire savanyú, aszerint járjunk el. Ha savanyú az első vizet öntsük le róla. Az oldalasból vagy a lapockából pörköltet készítünk. Az apró kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a borsot, a köménymagot, sót, azt az egészet zsírjára pároljuk. A darált húsból, rizsből, a két tojásból a fűszerpaprikával, a borssal, sóval gombócokat gyúrunk. Hozzáadjuk a gombócokat a félig megfőtt káposztához, beleadjuk a pörköltöt is, és együtt főzzük az egészet, amíg a hozzávalók meg ne puhulnak. Ha sok lenne a lé a káposzta alatt, híg rántással sűrítsük az ételünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!