Receptek

2013.03.26. 20:51

Sült pisztráng és káposztaleves

A halak még a böjti ételeket idézik, de a savanyúkáposzta- leves sonkagombóccal már a húsevők étele lehet. A kincsesbányai Suralik Józsefné ajánlja.

Kovalcsik Katalin

A Pannon Lapok Társasága által kiadott Ünnepi ételek könyvéhez érkezett a káposztaleves receptje, de előtte ismerkedjünk meg az egyszerű pisztrángsülttel. A halat sózta, borsozta, kevés halfűszerrel fűszerezte fotós kollégám, majd kukoricalisztbe forgatta. A kisütés után gyorsan üres maradt a tányér.

A pisztrángok még nyersen – kisütve már sokkal mutatósabbak (Fotó: Pati-Nagy Bence)

Valószínűleg így lehet ez a káposztalevessel is, amit húsvétkor feltálalhatunk. Darabolt szalonnát pirítunk, megfuttatjuk rajta a vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát. Megszórjuk az egészet őrölt paprikával, hozzáadjuk a savanyú káposztát – össze is metélhetjük előtte –, a csíkokra vágott répát, felöntjük vízzel, hogy négy ujjnyira ellepje. Felforraljuk, sóval, borssal ízesítjük. A füstölt, húsos sonkát felkockázzuk, két tejbe áztatott, kicsavart zsemlét morzsolunk hozzá, tojást adunk bele, sózzuk, borsozzuk, vágott petrezselyemzölddel ízesítjük és annyi zsemlemorzsát szórunk bele, amennyitől gyúrható masszát kapunk. Ha a káposztaleves majdnem kész, beletesszük a sonkagombócokat. Közepes tűznél készre főzzük, forrón tálaljuk. Eddig a recept, aki szereti, nyugodtan adhat a leveshez tetszés szerinti tejfölt, szerintem nem rontana rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!