Receptek

2012.01.04. 13:33

Nagyi csoda tavalyról

Székesfehérvár - A nagyi kedvenc karácsonyi sütije verseny számos jó recepttel gazdagította az érdeklődők kincsestárát. A legjobbak közül hármat emelt ki a zsűri, az egyik receptjét közöljük.

Kovalcsik Katalin

Az ünnepek már elmúltak, de egy vasárnapi ebéd után, egy baráti látogatás esetére érdemes átgondolni a főzni- és sütnivalót. Egy ízes gyümölcstea mellé bátran kínálhatunk családtagnak, vendégnek egy mézes diós kockát, amiből garantáltan  nem egyet, hanem többet is el fog fogyasztani. A süteményversenyre a martonvásári Horváthné Tóth Magdolna  küldte be a receptjét, majd mivel bekerült a harminc legjobb  közé, megsütötte, elhozta.  Meg is ettük mind.
A  tésztájához szükséges 45 deka liszt, 2 tojás, 15 deka cukor, 2 evőkanálnyi méz, 15 deka vaj, 1 teáskanálnyi  szódabikarbóna.  A tetejére kell majd 30 deka dió, 8 deka porcukor,12 deka vaj, 3 evőkanálnyi méz.  Krém is jár a finomsághoz, mégpedig 2 evőkanálnyi lisztből, 3 evőkanálnyi burgonyakeményítőből, 5 deci tejből, 20 deka vajból, 10  deka porcukorból, és egy csomag vaníliás cukorból.
Az elkészítéshez a  cukrot, a mézet és a vajat összeolvasztjuk. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a tojásokat, az átszitált lisztet és a szódabikarbónát. Dolgozzuk össze, és osszuk két részre a tésztát. Mindkettőt nyújtsuk ki körülbelül 20-szor 30-as téglalappá, és egy-egy sütőpapírral kibélelt tepsiben helyezzük el.  Az egyik  tészta tetejére kerül majd  diós töltelék, amihez a vágott diót kissé pirítsuk meg. A cukrot karamellizáljuk, tegyük bele a diót, a vajat,  a mézet. Hagyjuk kihűlni a masszát, majd kenjük rá az egyik tésztára. Az üres és a megpakolt tésztát is süssük meg 180 fokon. Ha alkalmas rá a sütőnk, egyszerre tegyük bele a két tepsit, ha nem,  természetesen külön-külön.  Figyeljünk a tésztára, nem szükséges a sütéshez túl hosszú idő, nehogy megégjen.  Amíg sül a tészta, készítsük el a krémet.
  A lisztet, a keményítőt és a tejet főzéssel sűrítjük, majd hagyjuk kihűlni. A vajat keverjük habosra a cukrokkal, majd apránként adjuk hozzá a lisztes masszát, és az egészet keverjük krémesre. 
A  sima sütilapot kenjük meg a krémmel, és ha szeretnénk, a krémre kenjünk kevéske  baracklekvárt is.  Erre helyezzük rá a másik lapot, majd a diós keverék jön. Kicsit nyomjuk rá az alsó tésztára, majd fedjük le alufóliával és két órán át hűtsük, hogy összeálljon. 
Tanúsíthatom, a mézes-diós sütemény nagyon finom, megkóstoltuk a versenyen,  nem is tartott sokáig, pillanatok alatt elfogyott.  

További recepttippek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!