Ráckeresztúr

2017.03.30. 07:52

Mákvirágos jó kedvvel

Ráckeresztúr – Mákocska kocsma címmel rendezett jó hangulatú tavaszköszöntő délutánt a Mákvirág Tánccsoport Egyesület, melyen valamennyi helyi civil szervezet képviseltette magát, sőt még Balmazújvárosból is érkeztek vendégek.

Gajdó Ágnes

A Mákvirág Tánccsoport Egyesület négy éve működik, elsődleges céljuk a hagyományőrzés és a közönség szórakoztatása. A néptáncok mellett vidám és szórakoztató produkciókkal készülnek, de más műfajokra is nyitottak. A Mákvirágok, ahogyan tréfásan nevezik őket, több helyen felléptek már az országban, s rendszeresen részt vesznek a balmazújvárosi aratóversenyen.

A Hajdú-Bihar megyei településhez szoros szálak fűzik a csoport vezetőjét, Radócz Józsefet, aki onnan került Ráckeresztúrra. Hitvallása szerint a múlt elmúlt, a jelennek és a jövőnek kell élni. Éppen ezért bekapcsolódnak a faluszépítő tevékenységbe, és más önkéntes munkákat is örömmel vállalnak. Négy évvel ezelőtt például az alsós iskolaépület felújításában segédkeztek. Idén a MOL zöldövezeti programjára pályáztak sikerrel, lakossági és közösségi funkciójú zöldterület létesítése a cél, melyet az önkormányzat, magánszemélyek, egyesületek, intézmények bevonásával valósítanak meg.

A rendezvényen dr. Szentes-Mabda Katalin Dóra polgármester felelevenítette, mennyi mindent tett az egyesület a közösségért, majd a balmazújvárosi Szabó Ferenc kért szót. A Rákóczi Olvasó Népkör vezetője meghívta a ráckeresztúriakat a kézi aratóversenyre, amelyet idén már tizennyolcadik alkalommal rendeznek meg; ráadásként cséplőgép-bemutatót is terveznek.

Egyetlen Mákvirág-rendezvény sem múlhat el mókázás, kacagás nélkül. A csoport férfi tagjai ezúttal a Mákocska kocsmában bolondoztak, egészen addig, míg az asszonyok sodrófával ki nem kergették őket. Következhetett a komoly műsor, a konferanszié a cirkusz világából ismert Axt Lászlóné Ibolya volt. A BOR-ÁSZOK Dalárda Egyesület szanyi népdalcsokrot adott elő, s fellépett a citerazenekar is, a Pávakör katonadalokkal készült. A Martonvásárról érkezett Tóth trió kalotaszegi muzsikával, a Takács Ágnes–Laurán János, Sutka Edit–Tóth Lajos pár mezőségi tánccal örvendeztette meg a közönséget.

A Darázsderék Nyugdíjas Táncegyesület tagjai rendőrnőnek öltöztek, s akárcsak a ki mit tud?-on, itt is nagy sikert arattak. Marczinka Marika nótákat énekelt, Mabda Gábor és lánya, Luca slágerekkel lépett színpadra. A balmazújvárosi vendégek Kis Grófó slágerét hozták ajándékba. A házigazdák zárásként megmutatták, hogy repertoárjukon komoly előadás is szerepel: a csongrádi néptánc koreográfusa Tóth Lajos. Az este azonban tartogatott még meglepetést. Vacsora után egyszer csak felbukkantak a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes táncosai – Almássy Dominika, Mohos Eszter, Kiss Attila, Palagyi Szilárd –, s fergeteges produkcióval kápráztatták el a jelenlévőket.

A hajnalig tartó mulatságon Steimann György és Szücs Imre Bendzsi zenélt a jókedvű fiatalok és a táncos lábú örökifjak nagy-nagy örömére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!